Гідроархеологи дослідили шлюпки, які затонули біля Хортиці три століття тому

Дата: 22.12.2019
Автор:

 

Користуючись теплою, як для грудня погодою, гідроархеологи протягом тижня досліджували на дні Дніпра біля скель запорізького острова Хортиця дубель-шлюпки, що затонули в 1739 році, і вже за кілька днів представлять їх 3D-моделі.
Про це кореспондентові Укрінформу повідомив керівник відділу охорони пам’яток заповідника “Хортиця” Дмитро Кобалія.“Ми дослідили дві дубель-шлюпки, що затонули в 1739 році, в кінці російсько-турецької війни. Вони були знайдені давно. Наприклад, одне судно знайшли років 40 тому, друге – близько 20. Вони знаходяться на невеликих глибинах, близько 8 – 10 метрів”, – сказав Кобалія.

Підводні роботи проводили учасники одеського клубу “Наварекс”, представники київського університету Тараса Шевченка і місцеві активісти. Дослідники опублікували невеликий ролик про це.

Тепер гідроархеологи мають виробити 3D-модель затонулих суден.

“Думаю, до початку наступного тижня тривимірна модель буде готова. Потім планую зосередитися на виготовленні паспортів і внесенні кораблів до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”, – зазначив Кобалія.

А оскільки в Запоріжжі немає місця, де судна можна було б зберігати, їх поки краще залишити під водою, додав керівник відділу охорони пам’яток заповідника “Хортиця”.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру