Церковний календар

Дата: 26.10.2011
Автор:

 

 Стрітення Господнє

15 люте Стрітення Господнє

Одним з дванадцяти найбільш значущих свят для Православної Церкви є велике Стрітення Господнє.

Історія святкування йде на багато століть назад, в ті часи, коли Діва Марія з немовлям Ісусом, якому на той момент було сорок днів після народження (Різдва), прибула в Єрусалимський храм, щоб принести очисну жертву Богу за сина.

Закон Мойсея приписував, що кожна жінка по народженні дитини протягом 40 днів не сміє входити до храму. На ці 40 днів припадав період очищення. Діва Марія, як Божа Мати, не була зобов’язана до обряду очищення, бо освятилася Христовим Різдвом. І все ж вона у покорі сповняє приписи закону і приносить у жертву дві горлиці, бо 40-го дня відбувався обряд пожертвування Богові і народження хлопчика. За Божим просвіченням Симеон у Дитятку Ісусі пізнав Месію, бере його на руки, прегарною молитвою дякує Господу Богу за ласку, що його очі побачили обіцяного Спасителя. Дух богослужби Стрітення є той самий, що й дух Христового Різдва і Богоявлення: прославити Богоявлення на землі, звеличити Христове Божество та віддати честь Пречистій Діві Марії як Богоматері.

Саме тут і відбулася зустріч сина Божого з людиною, описана в старому Завіті писарем, Лукою. Перший, хто взяв на руки немовля – Симеон. Ця людина задовго знав про майбутню подію з пророцтва книги Ісаї, яку він перекладав на грецьку мову. У ньому говорилося про те, що діва в утробі прийме і народить на світ сина Месію. Коли ж Симеон захотів виправити слово «діва» на «дружина», адже тільки заміжня жінка може народити дитину, до нього прийшов Ангел, який пообіцяв книжнику безсмертя до того моменту, поки описане пророцтво не збудеться. З того дня, Симеон жив і чекав коли ж зможе побачити довгоочікуваного спасителя власними очима і лише потім постане перед Господом.

Таким чином, слово «стрітення» означає ні що інше, як зустріч. Друге ж його значення – це «радість», сенс якої полягає у вихвалянні Спасителя, який прийшов у наш світ, з благою місією і світом, яку і донині оспівують в церквах, в її честь пишуть ікони із зображенням святого Симеона, який тримає на руках немовля.

У перекладі з церковного старослов’янского слово «стрітення» означає «зустріч». Саме після Стрітення з Господом, старець Симеон, який прожив 360 років, в очікуванні побачити диво, спасителя світу, міг тепер спокійно померти. Після цього, церква визнала його святим і назвала Богоприїмцем.

Однак, існує ще один сенс святкування Стрітення Господнього. Мова йде про зустріч Старого і Нового Завіту, Стародавнього світу і християнства.

З точки зору православної церкви, кожного разу, входячи в храм або в церкву, будь-яка людина переступає поріг Божого дому. Саме тут з кожним відбувається їх особисте стрітення з Господом, зустріч з тим, що незвіданого, непочутого, але свято. На жаль, на сьогоднішній день значення слова «стрітення» і самого свята, більшою частиною сучасної молоді сприймається дещо інакше, ніж в минулі часи.

Священнослужителі кажуть, щоб зрозуміти, чи відбулася зустріч людини з Богом, потрібно запитати себе: щасливий чи я? радісний? змінився? багато в серці любові, розуміння себе та ближнього? Лише так можна зрозуміти суть стрітення.

Стрітення в нашому краї, як і по всій Україні – не лише церковне свято. Передусім, в церквах освячували свічки. Їх дбайливо берегли протягом року. Тією свічкою обкурювали хату та інші подвірні споруди, щоб оберегти себе й худобу від хвороб і нещасть, а також вози та інший сільськогосподарський реманент, коли вирушали на першу оранку, «щоб всяка сівбиця рясними сходами проросла». На Стрітення святили в церкві воду, селяни набирали тієї води в нову – ще не вживану – посудину, приносили додому і пильно берегли. Цій воді приписувалась магічна сила. За народним уявленням, це – цілюща вода. Нею натирали хворі місця і вірили, що “поможе”. Найкраще ця вода помагала від “пристріту” – від хвороби, що її спричиняло “погане” око. Колись, як чумак виходив у дорогу, господар давав йому хліб, сіль і кропив стрітенською водою волів, воза і самого чумака, примовляючи: “Боже тебе збережи!”. Так само і батько відряджав сина на війну, скроплюючи стрітенською водою на щасливе повернення.

Вітаю вас дорогі і любі у Христі брати і сестри зі святом стрітення Господнього! Нехай у кожного із вас відбудеться зустріч з Богом у душі та в серці людському! Миру, злагоди та перемоги над усяким  злом!

З повагою підготував протоієрей Василь Циріль – настоятель храму святих апостолів Петра і Павла УПЦ КП місто Чигирин

                            

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Коментарі закриті.

Сторінка 1 з 11

Свіжий номер

Газета 'Козацький край' номер 2 від 31.01.2017

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2017’.Вільне Козацтво Холодного Яру