Церковний календар

Дата: 26.10.2011
Автор:

Поститися тілом і душею… 

 27-го лютого ми вступили у Великий строгий Піст, і маємо розуміти, що піст має велике значення для кожного із нас!

Є піст тілесний, і є піст душевний. Тілесний піст є тоді, коли тіло поститься від їжі й пиття, різних тілесних насолод, а душевний піст є тоді, коли душа стримується від злих помислів, діл і слів. Неперевершеним посником є той, хто стримує себе від блуду, перелюбства і всякої нечистоти. Неперевершеним посником є той, хто стримує себе від гніву, ярості, злоби і помсти. Неперевершеним посником є той, хто наклав на язик свій стримання, і утримує його від пустомовства, сквернослів’я, буйнослів’я, наклепу, осудження, помсти і всякого злого марнослів’я…

Багато хто поститься тілом, але не поститься душею; багато хто поститься від їжі й пиття, але не поститься від злих помислів, діл і слів, і яка для них від цього користь?.. Багато хто поститься через день і два і більше, але від гніву, злопам’ятства і помсти поститися не хочуть; багато хто стримується від вина, м’яса, риби, але язиком своїм людей, подібних до себе, кусають, і яка ж їм від цього користь?    Є й такі, які часто не торкаються руками їжі, але ті ж самі руки простягають на крадіжку, пограбування чужого добра і яка ж їм від цього користь? Справжній бо і прямий піст є стримання від усякого зла.

Нехай поститься розум твій від суєтних помислів; нехай поститься пам’ять твоя від злопам’ятства; нехай поститься воля твоя від злого бажання; нехай постяться очі твої від непотрібного споглядання: відверни очі твої, щоб не бачити непотрібного; нехай постяться вуха твої від осквернених пісень і наклепницьких нашіптувань; нехай поститься язик твій від наклепу, осудження, святотатства, брехні, сквернослів’я, і всякого пустого та гнилого слова; нехай постяться руки твої від пограбування чужого добра; нехай постяться ноги твої від ходіння на зле діло.

Ухилися від зла і сотвори добро. Ось це є християнський піст, якого Бог наш від нас вимагає. Покайся, і стримуючи себе від всякого злого слова, діла і помислу, навчайся усякому доброму ділу, і будеш завжди перед Богом поститися (святитель Тихон Задонський).   Якщо хтось перебуває у сварці чи тримає на когось гнів – необхідно примиритися з цією особою, бо гріхи гордості, гніву, осуду, ненависті, злоби позбавляють того, хто постить, всіх плодів його праці.

Якщо є можливість, то бажано було б протягом посту бувати у храмі, хоча б на короткий час – для того, щоб помолитися і попросити у Бога допомоги у проходженні цього духовного і тілесного подвигу. Необхідно також щонеділі бути зранку на Божественній літургії, а по можливості відвідувати й інші богослужіння. Православному християнину протягом посту також обов’язково потрібно прийняти хоча б один раз таїнства Сповіді і Причастя. Закликаю усіх християн до об’єднання  в християнській любові і порозуміння, ради єдності та збереження нашої держави. Нехай же в цьому допоможе нам Всемилостивий Господь!

З повагою підготував настоятель Храму святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла м. Чигирин  протоієрей Василь Циріль.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Коментарі закриті.

Сторінка 1 з 11

Свіжий номер

Газета 'Козацький край' номер 3 від 03.03.2017

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2017’.Вільне Козацтво Холодного Яру