До річниці визволення правобережжя Херсонщини Нацбанк ввів у обіг монету “Антонівський міст”

Дата: 12.11.2023
Автор:

Національний банк України ввів в обіг нову обігову пам’ятну монету Антонівський міст. Вона присвячена найбільш згадуваному в часи війни мосту в Україні – одній із трьох ключових переправ через Дніпро в Херсонській області.

За інформацією НБУ, монету відкарбовано до річниці визволення правобережної Херсонщини від окупантів.

– Рік тому під час втечі з правого берега Дніпра війська агресора підірвали Антонівський міст, знищивши кілька його прогонів. Зараз він зруйнований, але з рішучістю очікує на перемогу та повоєнне відновлення, щоб знову об’єднати правий та лівий береги незалежної України. Віримо, що незабаром так і буде, – наголосив очільник НБУ Андрій Пишний.

Реверс монети містить стилізоване зображення Антонівського мосту та річки Дніпро з висоти пташиного польоту, а також транспортні розв’язки на обох кінцях мосту, що роблять його цікавим і оригінальним.

Аверс монети – ідентичний з аверсом обігової монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року. На ньому в центрі, в обрамленні давньоруського орнаменту, розміщені номінал монети, рік карбування та герб України.

Обігова пам’ятна монета Антонівський міст має номінал 10 грн. Її виготовлено зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом.

Категорія якості карбування – анциркулейтед, маса – 6,4 г, діаметр – 23,5 мм, тираж – 10 млн штук (зокрема 500 тис. штук у сувенірній продукції – роликах). Гурт монети – рифлений.

Дизайн реверсу монети виконали художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор – Володимир Дем’яненко.

Випуском цієї монети НБУ продовжує практику карбування обігових пам’ятних монет з воєнної тематики. Зокрема, до кінця 2023 року планується введення в обіг ще однієї такої монети, що буде присвячена ЗСУ.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру