Українська дитяча книга про війну увійшла до міжнародного рейтингу найкращих видань року

Дата: 11.05.2023
Автор:

Книжка “Війна, що змінила Рондо” Романи Романишин та Андрія Лесіва потрапила до списку найкращих видань 2022 року найбільшої щоденної газети Німеччини – Süddeutsche Zeitung.

Про це повідомив Український інститут книги.

Українська дитяча книжка була видана творчою майстернею “Аґрафка” та перевидана німецькою видавництвом Gerstenberg Verlag. Німецький переклад книги готували Клаудія Дате й Оксана Семенець.

За версією Süddeutsche Zeitung ”Війна, що змінила Рондо” стала однією з 12 найкращих книжок для дітей і підлітків.

 ”Українське подружжя авторів Романа Романишин та Андрій Лесів не боїться важкої теми війни. Завдяки делікатним малюнкам і текстам вони знаходять слова для того, що важко пояснити дітям. Книжка з картинками розповідає про сліпуче містечко Рондо, де різнокольорові квіти співають і весело живуть разом із паперовими пташками та лампочками. Раптом темніє, в’їжджають танки, горять хати. Раптом війна. І найгірше: війна сіє чорні квіти, що мають колючки, і змушують замовкнути барвисті квіти. … Зрештою герої та героїні знаходять вихід, але назавжди залишаються поранені війною“, - пише видання про цю книгу в своєму списку.

Подружжя авторів Романа Романишин і Андрій Лесів у момент вручення престижної відзнаки

Книга “Війна, що змінила Рондо” вийшла у “Видавництві старого Лева” у 2015 році.

Це історія про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає шрами. Та якщо спільно збудувати машину світла і навчитися співати попри все, тоді навіть найтендітніші істоти зможуть вистояти й перемогти”, – описують книгу у ВСЛ.

З того часу книга була перекладена кількома мовами, зокрема італійською, французькою, словацькою, вірменською. Також видання отримало низку відзнак та потрапило до щорічного каталогу дитячої та юнацької літератури “Білі круки 2015″.

У 2021 році книгу Романишин та Лесіва вніс до списку найкращих ілюстрованих книжок року американський журнал про книжки Kirkus Reviews.

Інші книжки творчої майстерні “Аґрафка” – творчого тандему подружжя художників – також здобували перемоги на конкурсах книжкових дизайнів в Україні та світі. Зокрема, у 2021 році їхня книжка “Я так бачу” отримала гран-прі на всеукраїнському конкурсі “Найкращий книжковий дизайн”, заснованому фестивалем “Книжковий Арсенал”, і бронзову медаль на конкурсі “Найкрасивіші книги світу”.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру