До столичного Музею гетьманства передано великий скарб монет XVII століття, знайдений на Чигиринщині

Дата: 01.05.2023
Автор:
До 30-річчя Музею Гетьманства, розташованого у Києві на Контрактовій площі в історичній споруді, відомій яку “будинок Мазепи”, передано цінний подарунок – скарб козацької доби, повідомляє видання “Козацький край”.
Відомий історик Олександр Алфьоров та його дружина Тетяна передали  музею 446 монет 1650-1660-х років. Дар передано 29 квітня, в день відкриття виставки “Гетьман: крізь роки”, приуроченої 105-річчю утворення Української Держави (Другий Гетьманат). Монети одного номіналу – їхня назва соліди і вони часів правління короля Речі Посполитої Яна-Казимира. За твердженнями попереднього колекціонера, який так само купив його свого часу захований у ті складні часи скарб був знайдений на Чигиринщині. Окрім монет, у скарбі більше нічого не було – сам же скарб було загорнуто в матерію, сліди якої подекуди лишились на окислених монетах.
“Така собі історія реконструюється – людина XVII століття побачила щось дивне дорогою і вирішила швиденько прикопати гроші. Загорнула у якусь тканину і мала бажання повернутись. Але щось пішло не так…”, – коментує Олександр Алфьоров.  “Музеї слід любити. Культурі слід допомагати. Прикладів не чекати”, – пояснив свій щедрий дар історик.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру