Брати Байрактари, які постачають Україні знамениті безпілотники, похвалилися подарунками з Черкащини

Дата: 30.01.2023
Автор:

Сельчук Байрактар, зять президента Туреччини Реджепа Ердогана, демонструє сертифікати на шоломи, отримані ним у подарунок з України

Команда Наталії Мосейчук з телеканалу”1+1″ стала першою іноземною телевізійною групою, якій показали випробування безпілотного винищувача Кизилельма – секретної зброї турецького оборонпрому.

Українським журналістам відкрили подробиці проекту побудови заводу “Байкар” в Україні, який планувався ще у 2018 році, розповіли, як залучають молодь, аби діти ще з малих років мали інтерес до роботобудування.

А ще – власники славетної фірми з виробництва бойових безпілотників, брати Халук  і Селчук Байрактари продемонстрували журналістам офіс компанії “Байкар” і свої робочі кабінети в ньому, повідомляє “Козацький край”. Виявилось, що на почесному місці в обох братів – відзнаки з України. Причому, поруч з орденами “За заслуги”, отриманими від президента Володимира Зеленського, обидва брати тримають у своїх кабінетах шоломи, розписані художниками з Умані Василем Власюком та Анастасією Шепетою у рамках волонтерського проекту, ініційованого черкащанами Анатолієм Депутатом та Андрієм Кравцем.

Халук Байрактар з одним із шоломів, розмальованих митцями з Черкащини

Цікаво, що мистецькі витвори оздоблені впізнаваною у Туреччині та Україною символікою. Два з них “персоналізовані” під кожного з братів Байрактарів, а на третьому, з логотипом “Байкара” – можна бачити не лише знаменитий турецький безпілотник, а й… кішку однієї з найдавніших у світі одомашнених пород. Турки називають таку кішку “ван кедісі”, курди – “пишика ване”, вірмени – “вана кату”, а весь світ називає їх “турецькими ванами” – від назви їхньої “малої батьківщини”, турецької провінції Ван на кордоні з Іраном.

Давня легенда розповідає, що коли Нух (як звуть в ісламі біблійного Ноя) рятував людей і тварин від Всесвітнього потопу, то нечистий підіслав на борт ковчега мишу, щоб та прогризла дно і влаштувала “потоп під час  потопу”. Натомість, Творець, дізавшись про це, благословив на порятунок ковчега  кішку породи ван – відтоді у кожної з них є мітка на плечі, яка лишилася від доторку руки Всевишнього. А ще – саме у цих сліпуче-білих котів одне око – жовте, а інше – блакитне, як на прапорі України, яка зараз бореться проти зла у образі російських окупантів. Художниця Анастасія Шепета тонко підмітила ці нюанси і промалювали їх. Халук і Сельчук Байрактари, яких батько навчав, що вони завжди мають стояти на боці Добра, символ від художниці з України чудово зрозуміли…

*Вже після завантаження відео в інтернет-мережу телеканалом “1+1″ була додана новина: “Байрактар” подарував ще два бойові безпілотники Україні.

Повне відео з деталями візиту українських журналістів до офісу Халюка та Сельчука Байрактарів - ТУТ

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру