Столичний музей Івана Гончара презентував онлайн-проект “Українське Різдво”

Дата: 25.12.2022
Автор:

Напередодні Різдва Музей Івана Гончара відкрив святковий онлайн-проєкт на підтримку Збройних Сил України. На сайті представлені сім розділів про головне зимове свято, кожен з яких охоплює різні сторінки історії, відкриваючи добре відоме й дещо незнане про справжнє українське Різдво.

Онлайн-проєкт презентує понад 70 експонатів кінця XVII — середини XX століття з колекції Музею Івана Гончара, серед яких традиційні різдвяні атрибути, записи автентичних колядок, давні світлини українців, предмети побуту й народного мистецтва. Проєкт також представляє сучасні вироби майстрів, які продовжують традицію. Експозиція триватиме всі зимові свята, до кінця січня.

«Цей проєкт ми найперше створювали для українців, щоб усі, хто вимушений був покинути дім, відчули його поруч, а для українців, які лишились вдома — підтримати різдвяний настрій. І, звісно, ми робили цей проєкт для світу, щоб познайомити його зі справжнім українським Різдвом — дзвінким, колоритним, неймовірно вишуканим, як і загалом вся традиційна українська культура. Комусь проєкт нагадає про смак найсмачнішої у світі куті, яку готувала бабуся. Для когось він звучатиме найулюбленішою колядкою, яка повертає назад у дитинство. А для когось відкриє нове та незнане про українське Різдво», — розповіла кураторка цифрових проєктів Музею Івана Гончара Юлія Новосельцева.

 Для зручності проєкт розділений на 7 тематичних розділів:
  • Народження світу
  • Народження Бога
  • Культ предків
  • Різдвяний простір
  • Смак українського Різдва
  • Звук українського Різдва
  • Заборонене Різдво

Організатори пропонують умовну вартість музейного квитка конвертувати в донати найбільшим фондам та волонтерським організаціям. Серед них: «Повернись живим», Фонд Сергія Притули, United24, офіційний рахунок НБУ та патронатна служба «Янголи Азову».

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру