Соцопитування: війна зробила українців більш впевненими у правильності курсу нашої держави

Дата: 10.08.2022
Автор:

Керівник соціологічної групи Рейтинг Олексій Антипович розповів про соціологічне опитування в Україні.

Оптимізм чи песимізм? Як українці дивляться в майбутнє

На початку лютого 67% українців були переконані, що справи в Україні йдуть неправильно. Лише чверть опитаних зазначали правильність курсу. Із середини березня стався великий перелом — 76% тепер вважають, що Україна рухається у правильному напрямку, а 15% — що в хибному.

Опитування соціологічної групи Рейтинг від 2 лютого, 13 березня, 23-24 липня 2022 року (1000 респондентів, метод опитування САТІ). Помилка репрезентативності не більш як 3,1%.

Найсвіжіше опитування соціологічної групи Рейтинг свідчить, що співвідношення оптимістів та песимістів майже не змінилось — 73% опитаних вважають курс правильним, а 12% — навпаки.

Такий феномен пояснюється дуже просто: Україна дає відсіч окупанту, відповідно рух — правильний, — коментує керівник соціологічної групи Рейтинг Олексій Антипович.

Питання доволі маркерне, якщо розглядати його в глибокій динаміці, адже українці завжди незадоволені ситуацією в державі. Це підтверджується опитуваннями 2010 та 2017 років.

Невеликий сплеск був також під час Революції гідності 2014 року. Тоді близько третини українців вважали, що Україна починає рухатися в правильному напрямку. Вперше в історії України у 2019 році, після перемоги Володимира Зеленського, кількість переконаних щодо правильності переважила незадоволених.

Майже 80% людей в Україні стали частіше розмовляти українською! Дані соцопитування
Заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький розповів про поширення української мови.

Зараз показник феноменальний — понад 70% українців переконані в правильності руху держави.

Українці, на думку експерта, будуть бідкатися й далі, але вже після перемоги над російськими окупантами.

Те саме стосується й еміграції. До війни близько чверті населення України зазначали, що хотіли б емігрувати за кордон. Нині таких 9%.

Війна згуртувала українців навколо держави, вони повірили в неї. До війни вісім з десяти ідентифікували себе як громадяни України, зараз це десять.

Щоб якнайдовше зберегти згуртованість українців, потрібно забезпечити роботу різних політичних сил саме на державу, а не на конкуренцію між собою та розхитування і поділ електорату.

ВікнаTV, художник Володимир ЄВКАР

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру