Українсько-американська ракета-носій стартувала в космос із 3,7 тонн корисного вантажу NASA

Дата: 21.02.2022
Автор:

У суботу, 19 лютого, о 19.40 за київським часом із Центру космічних польотів на острові Воллопс у США відбувся перший у 2022 році пуск ракети-носія середнього класу «Антарес».

Про це повідомили на фейсбук-сторінці КБ «Південне».

Ракета вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, на борту якого 3729 кг корисного вантажу NASA для Міжнародної космічної станції (МКС).

Українсько-американська ракета-носій «Антарес» складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), ТОВ «ЧЕЗАРА ТЕЛЕМЕТРІЯ», «РАПІД» (Чернігів) та iн. на замовлення Northrop Grumman Corporation (США).

Підготовку PH «Антарес», її випробування та пуск проведено за участю фахівців ДП «КБ «Південне», ДП «ВО ПМЗ» та НВО «Хартрон-АРКОС». На ДП «КБ «Південне» фахівці підприємства в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання та оброблення телеметричної інформації, і, як наслідок, в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності.

У рамках програми «Антарес» українська сторона виконала весь комплекс робіт із проєктування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія.

Космічний корабель Cygnus місії NG-17 отримав ім’я на честь астронавта Пірса Селлерса на знак пошани до його внеску у будівництво МКС та визначну роботу як кліматолога.

Основне завдання місії – доставлення корисного вантажу на МКС, вивезення з МКС та утилізація у щільних шарах атмосфери відпрацьованого вантажу.

Це перша місія Northrop Grumman Corporation, під час якої буде піднято орбіту МКС за допомогою підстикованого до станції вантажного корабля Cygnus.

 

Запуск Cygnus дозволить провести на борту МКС такі роботи:

  • дослідження, що вивчають вплив препарату на клітини раку;
  • випробування нового обладнання для МКС з утилізації сміття;
  • дослідження компанії Colgate-Palmolive, яке використовує прискорене старіння шкіри в умовах мікрогравітації, що допоможе створити та перевірити розроблену модель  біологічної тканини та створити платформу для тестування потенційних продуктів для захисту від старіння шкіри;
  • демонстрацію технології літій-іонних вторинних батарей, здатної безпечно, стабільно працювати за екстремальних температур і у вакуумі;
  • випробування нових датчиків водню для системи виробництва кисню космічної станції;
  • перевірку гідропонних та аеропонних методів вирощування рослин за допомогою доставленої системи, яка дозволить ученим за допомогою відео та фотографій спостерігати за зростанням коренів.

Усього з 2013 року ракета-носій «Антарес» стартувала 16 разів, 15 з них – успішно.

Завдяки спільній роботі українських і американських інженерів, які об’єднали дві різні школи створення ракетної техніки, вдалося у короткі строки створити надійну, ефективну і доступну комерційну ракету-носій для місій з доставляння корисного вантажу на МКС у рамках програм NASA COTS (комерційні послуги орбітального транспортування) і CRS (комерційні послуги постачання). Це забезпечило міжнародну команду астронавтів провізією та обладнанням, необхідним для функціонування МКС та реалізації на станції науково-дослідних програм.

Нагадаємо, на Львівщині модернізували радіотелескоп РТ-32.

Також запустили супутникову систему раннього виявлення пожеж.

Фото: nasaspaceflight.com.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру