Меч гетьмана Петра Сагайдачного привезуть в Україну

Дата: 25.01.2022
Автор:

З нагоди 400-річчя смерті Петра Сагайдачного меч українського гетьмана привезуть в Україну для експонування до вшанування, повідомляє портал міністерства культури та інформаційної політики.

За словами міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, всі охочі зможуть подивитись на пам’ятку вже цього року.

‒ Після успіху з експонуванням Конституції Пилипа Орлика продовжуємо цю успішну практику, ‒ зазначив міністр. ‒ Важливо, щоб українці наживо могли побачити безцінні для історії України пам’ятки. Рішення про привезення меча Сагайдачного в Україну вже усно погодив міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський. Попереду організація цього процесу.

Ткаченко запросив міністрів культури Польщі та Литви до України, щоб вперше провести зустріч у межах Люблінського трикутника.

У Каунасі, який відвідав Олександр Ткаченко, вдалось домовитись про принципову річ – започаткування культурних маршрутів Польщі, Литви та України. Відповідна робоча група буде створена вже незабаром. Щодо меча Петра Сагайдачного, то наразі він перебуває у зброярні Вавельського королівського замку, що у Кракові. Полякам цей раритет також близький та цінний, адже вручив його Сагайдачному майбутній король Речі Посполитої королевич Владислав IV Ваза у 1621 році за перемогу над турками під Хотином.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру