Нацбанк вводить у обіг набір срібних монет “Козацькі клейноди”

Дата: 28.12.2021
Автор:

Національний банк України вводить у обіг нові монети «Козацькі клейноди». Вони будуть у формі ромба та виготовлені зі срібла.

Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

Монети «Козацькі клейноди» будуть в обігу з 30 грудня 2021 року. Українці зможуть придбати набір з чотирьох пам’ятних монет у дерев’яному футлярі або у футлярі з флоковим покривом у сувенірному упакуванні.

У наборі кожна монета номіналом у 10 грн. Монети випустять тиражем 1,9 тис. штук. Вага однієї монети складе 124,4 г.

Набір пам’ятних монет у НБУ присвятили героїчній добі української історії – козацьким клейнодам.

Зазначається, що історична традиція впродовж віків визначила перелік клейнодів Війська Запорозького – прапор, булава, бунчук, печатка, пернач, литаври, сурми, каламар.

Наголошується, що саме гетьманські печатки – невід’ємні атрибути влади гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського несуть смисловий акцент набору монет і представляють козацьку добу від її зародження до присмерку й уособлюють потужні історичні пласти.

На аверсі угорі розміщений малий Державний Герб України, а за ним надпис – Україна. На трьох монетах ліворуч – позначення номіналу – 10 грн розміщене у лівому боці, а в одній монеті – на правому.

Унизу пам’ятної монети – рік карбування, маса в чистоті, позначення металу та його проби, а також логотип Банкнотно-монетного двору НБ

У центрі кожної монети зображено збірні композиції: Козака Мамая – як символ, що зберігає історичну пам’ять народу й утверджує ідеал мирного стража своєї землі (на верхній монеті), козацькі клейноди та інші артефакти, що символізують періоди козацької епохи, збагачують історичне тло та формують загальну атмосферу епохи.

На реверсі монет – гетьманські печатки – один із козацьких клейнодів гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського.

Нагадаємо, нещодавно в Україні введено у обіг пам’ятну монету на честь Гарнізонного храму у Львові та монету «Десантно-штурмові війська ЗСУ».

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру