Холодноярську виставку з Черкащини розгорнули у Шепетівці на Хмельниччині

Дата: 20.12.2021
Автор:

Холодний Яр — природний об’єкт, який у продовж століть залишався місцем боротьби українців за власну волю і свободу.  15 грудня, у Музеї пропаганди, що у Шепетівці на Хмельниччині, відбулося відкриття документальної виставки, присвяченої Холодному Яру. Вона є спільним проєктом Українського інституту національної пам’яті та Національного культурно-історичного заповідника «Чигирин».

Експозиція розповідає про роль Холодного Яру у становленні Української державності, пише “День за днем”. А провідною ідеєю виставки стали слова з вірша Тараса Шевченка «…І повіє огонь новий з Холодного Яру».

Чим важливий цей проєкт? Холодний Яр — це унікальне місце, з яким пов’язано безліч історичних подій: Козаччина, Гайдамаччина, Коліївщина, Холодноярська організація. У зазначеному місці був і залишається особливий простір, який змінював людську свідомість з покори загарбникам на готовність до боротьби. Надзвичайні історичні постаті Холодного Яру — Максим Залізняк, Семен Неживий, брати Чучупаки. Саме тут, впродовж століть, під одними й тими гаслами, з одними з тими ж ідеями люди із однаковими іменами-псевдо боролися, переслідувані загарбницькою владою.

Тривалий час нас намагалися змусити забути про них, намагалися висміяти та зганьбити, показати злодіями і грабіжниками. Цей проєкт — борг пам’яті людям, які віддали своє життя за волю України. Він має дати відповідь на питання: що означала воля і свобода для холодноярців протягом століть і чим сьогодні ці поняття є для кожного з нас.

Як зазначають самі автори проєкту, виставка «Холодний Яр — земля вільних» відновлює історичну справедливість щодо увічнення пам’яті борців різних часів за незалежність України у Холодному Яру. Водночас вона стала сучасною платформою для презентації історії унікального регіону.

Відтепер і шепетівчани мають нагоду дізнатися історію часів Козаччини, Гайдамаччини та Холодноярської організації, відвідавши Музей пропаганди.

Робочі години:

  • із 09:00 по 17:00 (щоденно)

Записатися на екскурсію можна, зателефонувавши за номерами:

  • (03840) 4-14-74
  • (097) 248-27-80

Довідково

Холо́дний Яр — реліктовий лісовий масив в Україні на Черкащині, який має історичне та природоохоронне значення. За кількістю унікальних археологічних, історичних, наукових об’єктів, а їх тут налічується понад 150 найменувань, Холодний Яр займає перше місце в Україні.

У Холодноярських лісах збереглися залишки кількох древніх городищ, оточених земляними валами, висота й ширина яких ще й тепер вражає, а також руїни підземних церков і печер. Найбільше городище — Скіфське або Мотронинське (VI століття до н. е.).

Холодний Яр у XVIII ст. став одним з центрів гайдамаччини. Тут почалося найбільше повстання проти польської шляхти — Коліївщина під проводом Максима Залізняка та Івана Гонти, якому Тарас Шевченко присвятив свою поему «Гайдамаки» та вірш «Холодний Яр». Під час українських визвольних змагань початку XX ст. тут діяла Холодноярська республіка.

Підготувала Ірина ПОГРЕБНЯК
Фото Дмитра ШПАКА

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру