Самохідна артустановка з Чехії успішно пройшла випробування у Збройних силах України

Дата: 05.05.2021
Автор:

Dana-M2, самохідна артилерійська установка від чеської компанії Excalibur Army, успішно завершила функційні випробування у Збройних силах України, під час яких вона пройшла 18 окремих перевірок, включно з ходовими та вогневими випробуваннями.

Відеорепортаж з місця подій опублікували журналісти Defense Express у вівторок, 4 травня.

Зазначається, що результат кількаденних випробувань – позитивний.

“САУ Dana-M2 підтвердила всі заявлені характеристики, що є важливою умовою для початку реалізації контракту на постачання 26 машин до ЗСУ. І це стало першим випадком, коли іноземна оборонна компанія привезла свою зброю до України та погодилась на всі можливі тести відповідно до бажань українських військових”, – йдеться в повідомленні.

Головний акцент у випробуваннях поставили на автоматизацію, швидкість, точність та ефективність вогню 152-мм САУ.

“Основний режим вогню Dana-M2 – повністю автоматичний. Командир лише вводить вхідні дані: координати цілі, темп та кількість пострілів. Решта розрахунку – лише контролюють роботу машини, яка самостійно визначає своє місцерозташування, робить балістичні розрахунки, наводить гармату, вибирає снаряд та заряд та заряджає гармату. А командир після цього робить постріл”, – розповів голова комісії з проведення функційних випробувань полковник Сергій Мусієнко.

Одним з типових завдань для САУ Dana-M2 від українських військових став вихід на незнайому позицію, розгортання, отримання координат цілі та кількості пострілів та відкриття вогню на ураження.

“Жодного разу час від початку руху до відкриття вогню не перевищував 40 секунд. Час покидання позиції, який нами зафіксований, від 32 до 43 секунд. Для розуміння: на дальність 15,6 км снаряд летить 42 секунди, а через 40 секунд Dana-M2 вже залишила свою вогневу позицію”, – повідомив Сергій Мусієнко.

Також українські артилеристи вкрай позитивно оцінили можливість чеської САУ прив’язуватись до місцевості та індивідуально робити всі обчислення. Тобто кожна машина може діяти самостійно, а не у складі батареї чи дивізіону, коли всі вирахування здійснюються відповідно до умовного середнього значення, а не для кожної машини окремо.

“Використання сучасної автоматизованої цифрової системи управління із урахуванням всіх похибок, обробкою даних щодо снарядів та метеоумов, дозволяє значно зекономити кількість снарядів для знищення цілей”, – констатував голова комісії з проведення функційних випробувань. Додавши, що за чинними радянськими нормативами, для знищення типової цілі “танк в окопі”, необхідно витратити 300 152-мм снарядів.

Ще однією особливістю чеської САУ є те, що вона має автомат заряджання. Він працює з темпом 4-5 пострілів за хвилину, в той час, коли для 2С3 “Акація” чи Д-20 цей показник – 3-4 постріли за хвилину. І з кожною хвилиною бою у радянських системах він поступово зменшується, бо бійці мають самостійно тягати 40-кг снаряди, а у випадку з “Акацією” – ще і працюючи у тісній та загазованій бойовій рубці.

Під час випробувань, як зазначається, були зняті всі питання щодо прохідності колісної САУ, яка створена на шасі Tatra T3-930-52M.

“Щодо ходових можливостей, то до них питань взагалі немає – вона по полігону їде 60-70 км/год, це повноцінне шасі 8х8. Окрім того, це вирішує питання зі мобільністю системи. Якщо для перевезення гусеничної САУ необхідно використати трал, який відвезе її до району бойового використання, то для колісної Dana він не потрібний”, – розповів голова комісії з проведення функційних випробувань Сергій Мусієнко.

Як інформувала “Новинарня“, начальник ракетних військ і артилерії − начальник управління РВіА командування підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Андрій Маліновський заявляв, що для ЗСУ розглядається закупівля 152-мм самохідної артилерійської установки “Дана” для заміни наявних на озброєнні застарілих буксованих гармат Д-20 та самохідних артилерійських установок 2С3 “Акація”.

Міністерство оборони України офіційно підтвердило, що закупить 152-міліметрові самохідні гаубиці “Дана” для потреб ЗСУ з відповідною кількістю боєприпасів різної номенклатури від компанії-виробника цього озброєння.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру