Топ-5 українських книг, за якими зняли кіно

Дата: 12.11.2020
Автор:

Книжки українських письменників все частіше екранізують. Тож ТСН пропонує п’ять найзнаковіших, за якими відзняли стрічки вітчизняні режисери.

У цій добірці ви знайдете цікаві твори, які зможете не лише прочитати, але і подивитись зі всією родиною

 ”Фелікс Австрія”, Софія Андрухович

Події роману розгортаються у Станіславі (Івано-Франківську) на початку XX століття. Це звичайне місто на кресах “щасливої Австрії”, в якому мешкають, страждають і нероздільно закохуються, а ще захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і ховають таємниці у різьблених комодах.

Життя в Станіславі початку ХХ століття, специфічний колорит місцевого діалекту української мови, захоплива історія служниці Стефи і незвичайного хлопчика Фелікса. Оповідь у романі йдеться від імені головної героїні. Життя служниці та панянки Адель тісно сплелось у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти.

Читачеві потрібно буде розгадати стосунки між двома жінками (Адель і Стефою), адже вони у них не такі вже й прості. Сюжет роману розвивається неспішно, а книжка має несподіваний фінал і залишає читача у роздумах. За мотивами книжки ”Фелікс Австрія” режисерка Христина Сиволап відзняла фільм “Віддана”.

“Заборонений. Історія життя і боротьби Василя Стуса”, Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов

Це художня історія Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова, яка містить факти і деталі із життя поета. Розповідь у романі йде від імені колишньої аспірантки, яка у минулому працювала над дисертацією про життя і творчість Василя Стуса. Нині вона працює медсестрою і доглядає тяжкохвору жінку, полковницю КДБ, яка багато разів зустрічалася з поетом, особливо в останні дня його життя.

У романі надзвичайно насичено змальовано перебування поета на його рідній Донеччині в оточенні друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі — де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання. Чимало уваги приділено й долі останньої рукописної збірки Стуса.

У романі поет розкривається читача, як нестримний запальний чоловік, людина, що любить рідну землю, пише, розважається й кохає, протестує, бореться та ненавидить, розчаровується та попри все залишається вірним своїм принципам. Біографічну драму «Cтус» відзняв режисер Роман Бровко за сценарієм Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова.

“Чорний ворон”, Василь Шкляр

Початок ХХ століття, час великої смути на території України. Осередки націоналістичних рухів “на ходу” створюють державу своєї мрії, але триває війна та більшовики мають глобальні плани.

У романі письменник описує історію про боротьбу героїв Холодного Яру. Їх називали бандитами, розбійниками, головорізами, а у прокльонах-анафемах забороняли згадувати їхні імена. Залишенці – це ті, хто був приречений залишатись і боронити свою землю, навіть коли шанси на перемогу стали мізерними. Вони не вийшли з лісу тоді, коли навкруги запанувала чужа влада і вже не було надії на визволення.

Роман побудований на реальних документах, майже всі його дійові особи списані автором з реальних людей того часу. Головний герой - ”Чорний ворон”, сміливий воїн, розумний командир і неоднозначна постать із гарною вдачею. Режисер Тарас Ткаченко відзняв повнометражний художній фільм “Чорний ворон” спільно з “1+1 продакшн”.

“Захар Беркут”, Іван Франко

Історична повість класика української літератури Івана Франка. За основу повісті “Захар Беркут” він узяв відомості про напад монголів із Галицько-Волинського літопису і майстерно доповнив їх народними переказами. У книжці історія про те, як мешканці відносно невеликої громади змогли здолати досить велике військо.

За сюжетом на Червону Русь суне страшне лихо – монгольська орда. Повсюди пожежі, руїни, горе і смерть…Та Захар Беркут знає, як зупинити ворога, але не знає, яку ціну доведеться за це сплатити…Книжка захоплива, має динамічний та життєствердний фінал, а повість про героїчну оборону й досі залишається актуальною. Екранізація однойменної істоичної повісті створена режисером Ахтемом Сеїтаблаєвим спільно з американцем Джоном Вінном.

“Наші Котики. Бліндаж”, Валерій Пузік, Володимир Тихий

“Наші котики” – це трагікомічна кіноповість про пригоди бійців-добровольців АТО, створена за мотивами сценарію однойменного фільму режисера Володимира Тихого, який він написав у співавторстві з Валерієм Пузіком. Доброволець Валерій Пузік узяв історії героїв з реального фронтового життя, а у виданні вміщено дев’ять сюжетів.

Події розгортаються на початку війни на сході України. На бойове чергування заступають троє головних героїв: інженер, актор і продавець квітів. Як і тисячі їхніх побратимів, вони і гадки не мають, що відіграють вирішальну роль у захисті Батьківщини до того часу, поки на ноги не стане боєздатна регулярна армія.

ТСН

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру