Оригінальний проєкт “повернув” козацьку фортецю на Замкову гору в Чигирині

Дата: 09.11.2020
Автор:

У давній козацькій столиці, в Чигирині на Замковій горі відбулася презентація проєкту «Історія на дотик: Чигиринська фортеця» для ЗМІ та громадськості.

Протягом червня-жовтня 2020 р. Благодійним фондом соціального розвитку НІКЗ «Чигирин» за підтримки Українського культурного фонду реалізовано грантовий проєкт «Історія на дотик: Чигиринська фортеця», спрямований на покращення доступу до історико-культурної спадщини Чигиринщини для людей з порушеннями зору.

Партнерами в реалізації проєкту стали Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», Асоціація «Інклюзивного Реабілітаційного-соціального Туризму» (м. Черкаси) та Національний історико-культурний заповідник «Чигирин».

У рамках реалізації проєкту на Замкові горі в м. Чигирин  встановлено тактильну модель Чигиринської фортеці 1678 р. з бронзи, створену за планом Патріка Гордона (розміром 80 Х 140 см (масштаб 1:300); скульптори – Василь Одрехівський, Мар’ян Король). Це перший подібний об’єкт на Чигиринщині, адаптований для незрячих та слабозорих. Інформаційна табличка макету містить текст-підпис в універсальному дизайні та QR-коди з інформацію, додатковими зображеннями та аудіофайлами про проєкт та історію фортеці.

Присутні на презентації оглянули тактильну модель Чигиринської фортеці, що встановлена біля бастіону Дорошенка, дізналися більше про її історію та конструктивні особливості.

Встановлення тактильної моделі Чигиринської фортеці дасть можливість візуалізувати зовнішній вигляд її збереженої та незбереженої частини для всіх категорій відвідувачів. У рамках проєкту проведено роботи по створенню інклюзивного середовища на Замковій горі шляхом облаштування прилеглої території для відвідування людьми з інвалідністю: укладено тактильну плитку біля макету фортеці, проведено заміну шлагбауму, промарковано маршрут фарбою для слабозорих.

У співпраці з Львівським обласним осередком ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ»» (виконавчий директор – Оксана Потимко) надруковано буклет «Чигиринська фортеця» шрифтом Брайля та книгу-путівник «Історія на дотик. Чигиринщина» в універсальному дизайні. З метою поширення інформації про проєкт та популяризації історико-культурної спадщини Чигиринщини частину накладу путівника розповсюджено по спеціалізованих бібліотеках та школах для дітей з вадами зору.

4 і 5 листопада 2020 р. відбулися ZOOM-конференції, присвячені реалізації проєкту за участі партнерів проєкту, музейників, представників громадських організацій, які співпрацюють із  людьми з інвалідністю.

Проєкт «Історія на дотик: Чигиринська фортеця» – це один з кроків створення інклюзивних культурних продуктів для людей з інвалідністю, умов для безперешкодного доступу до пам’яток.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру