Знайдено унікальний документ – лист засновника козацького скиту “Чорний Вир” на Афоні кошовому отаману Калнишевському

Дата: 11.12.2019
Автор:

Унікальний документ було знайдено у давніх архівах, – повідомляє “Козацький край” з посиланням на директора Міжнародного інституту афонської спадщини Сергія Шумила.  Це лист на ім’я кошового отамана Війська Запорозького Петра Калнишевського за 1768 р. від засновника козацького скиту “Чорний Вир” на Афоні ієросхимонаха Григорія (Голуба).

Виявляється, старець Григорій (Голуб) був родом з Коропа на Чернігівщині і до прийняття чернецтва був бунчуковим товаришем Ніжинського козацького полку. Він був нащадком видатного гетьмана Оліфера Голуба (†1628), найближчого соратника і наступника гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Окрім того, він приходився внучатим племінником гетьману І. Самойловичу. Також мав родинні зв’язки з гетьманами І. Скоропадським та П. Полуботком. А два його троюрідні брати були найближчими соратниками Івана Мазепи та Пилипа Орлика.

Сам ієросхимонах Григорій (в миру Григорій Остапович Голуб) навчався у Києво-Могилянській академії, з 1723 р. мав звання значкового товариша та бунчукового товариша Ніжинського полку на Чернігівщині, брав участь у Гілянсько-Сулацькому поході на Персію. Потім він полишає військову кар’єру і приймає у Києво-Печерській Лаврі чернечий постриг, а згодом вирушає на Афон, де й засновує між 1744 – 1746 рр. козацький скит “Чорний Вир”. Згідно кількох архівних документів, які вдалося відшукати в архівах, на 1775 р. (рік руйнації московським царатом Запорозької Січі) він був ще живим і продовжував керувати та будувати у своєму козацькому скиту на Афоні. На цей час йому мало виповнитись не менше 80 років.

Судячи з листа від 1768 р., о. Григорій (Голуб) і останній кошовий отаман Запорізької Січі П. Калнишевський були давно добре знайомі і Калнишевський був ктитором скиту “Чорний Вир” на Афоні.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру