У православних розпочався Різдвяний піст

Дата: 28.11.2019
Автор:

Основу пісного столу складають овочі, каші, бобові та гриби. В окремі дні дозволяється поласувати рибою й випити вина.

Метою цього посту є духовне очищення людей покаянням, молитвою та стриманістю в їжі, що дозволить їм зустрічати Різдво з чистим серцем і безгрішною душею.

Щороку Різдвяний піст у православних розпочинається 28 листопада і закінчується 6 січня – у переддень Різдва. Триває він рівно 40 днів і є останнім у році багатоденним постом. У католиків же цей піст починається на 13 днів раніше, тобто з 15 листопада й завершується 24 грудня. Відповідно, Різдво вони святкують 25 грудня.

Меню Різдвяного посту: що можна їсти, а що – ні

Різдвяний піст менш суворий, ніж Великий та Успенський пости. За своєю суворістю він близький до Петрового посту. Так, у певні дні цього посту можна їсти рибу, страви з олією, а по вихідних навіть випити трішки вина. Натомість упродовж цих 40 днів суворо заборонено вживати продукти тваринного походження: яйця, молоко, м’ясо, сир, вершкове масло й, відповідно, всі похідні від них. У деякі дні раціон складається лише з невареної їжі рослинного походження (по-іншому – сухоїдіння). Основу пісного столу в цей період становлять овочі, каші, бобові та гриби.

Календар харчування Різдвяного посту 2019-2020 по днях

29 листопада, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

30 листопада, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

1 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

2 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

3 грудня, вівторок – можна дозволити собі варену їжу з олією, рибу і трохи вина

4 грудня, середа –а Введення в храм Пресвятої Богородиці. З нагоди свята можна побалувати себе стравами з олією, рибою і вином

5 грудня, четвер – їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

6 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

7 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

8 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

9 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

10 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

11 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

12 грудня, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

13 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

14 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

15 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

16 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

17 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

18 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

19 грудня, четвер – Святителя Миколая. У свято можна поласувати вареною їжею з олією, стравами з риби та морепродуктів, випити трішки вина

20 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

21 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

22 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

23 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

24 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

25 грудня,  середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

26 грудня, четвер – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

27 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

28 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

29 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

30 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

31 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

1 січня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

2 січня, четвер – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

3 січня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

4 січня, субота – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

5 січня, неділя – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби 6 січня, понеділок – Святвечір. У переддень Різдва слід дотримуватися сухоїдіння: вживати хліб, воду, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

Ввечері 6 січня з появою першої зірки на небі, що сповіщає про народження Ісуса Христа, православні сідають за святкову трапезу: до столу подають 12 пісних страв, першою із яких прийнято їсти кутю. Кутя – це пісна каша із пшениці, рису чи перлової крупи, зварена на воді, присмачена медом, родзинками, горіхами, маком, сухофруктами або цукатами.

УНІАН

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від 29 грудня  2019

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2020’.Вільне Козацтво Холодного Яру