Російські ЗМІ масово підхопили фейк про те, що в Києві вулицю начебто назвали на честь “нацистського колаборанта”

Дата: 15.11.2019
Автор:

Генерал-хорунжий УНР Віктор Павленко. Колаж пресслужби КМДА

12 листопада Київрада присвоїла столичній вулиці ім’я генерал-хорунжого армії УНР Вікторa Павленка (1886-1932).

Наступного дня голова Українського єврейського комітету Едуард Долинський написав у Facebook: ”Вчора депутати Київради назвали вулицю на честь масового вбивці, ката і карателя Івана Павленка - нацистського колаборанта, військового злочинця, коменданта української допоміжної поліції і командира 109-го батальйону допоміжної поліції СС”.

Повідомлення Долинського масово “підхопили” російські а проросійські ЗМІ. Крім того, новина “Українська столиця назвала вулицю іменем нацистського колаборанта” з’явилася на сайті Associated Press. Матеріал агентства поширили такі видання як New York Times та Washington Post.

“Associated Press пише про перейменування вулиці в Києві на честь нацистського коллаборанта, а українські ЗМІ зберігають повне і абсолютне мовчання”, – зазначив Долинський.

Неправдиву новину швидко помітили. Розбір фейку зробив, зокрема, журналіст Сергій Костеж.

“Я не знаю, що рухає Вами (звернення до Долинського – ІП) досі, хоча інформація перевіряється за 10 хвилин, я не знаю, навіщо Ви взяли участь в дискредитації України буквально на рівному місці, я не знаю, чому Ви, маючи можливість перевірити цю інформацію, не зробили цього навіть зараз, коли міжнародні ЗМІ поширюють фейк про те, що генерал Павленко був нацистом (що ображає пам’ять дійсно видатного генерала Віктора Павленка)”, - пише Костеж у Facebook.

Прес-служба Київської міської державної адміністрації 14 листопада виступила із спростуванням фейку, наголосивши, що Віктор Павленко та Іван Павленко – різні люди.

“На превеликий жаль, деякі публічні особи поширили власні здогадки, що вулицю названо ім’ям Івана Павленка, чим спричинили негативний резонанс у міжнародному медіа-просторі.

Тему жваво підхопили не лише російські пропагандистські ЗМІ, а й авторитетні міжнародні видання.

Ми поважаємо думку кожного громадянина, однак переконливо просимо не поширювати фейки та радимо звертатися за роз’ясненнями до офіційних джерел”, - йдеться у повідомленні на сторінці КМДА у Facebook.

Associated Press та американські видання виправили власні повідомлення, додавши уточнення від київської влади.

Доповнення. Вранці 15 листопада Долинський видалив всі попередні дописи про Павленка. У новому пості він вибачився ”за те, що поспішив і, не розібравшись, поширив неправильну інформацію”.

Історична правда

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру