«Кіна не буде»? Фільми про Голодомор на Черкащині, про розгром московитів під Конотопом і про велику Лесю Українку не отримають держфінансування…

Дата: 30.10.2019
Автор:

Давно очіувана екранізація блискучої перемоги українців і кримських татар над московитами під Конотопом 1659 року знову гальмується...

Останнім часом ми уже звикли до оглядів картин, які знімають в Україні та тих, які мають вийти у прокат, беруть участь у фестивалях тощо. Цього разу Zaxid.net повідомляє про фільми, які, можливо, ніколи не будуть зняті. Причиною є те, що Рада з державної підтримки кінематографа переглянула своє рішення щодо переможців 11-го конкурсу кінопроєктів, який проходив у липні. Вона зробила це у відповідь на лист міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського, який вимагав переглянути результати пітчингу.

Рада зменшила кількість картин, які можуть отримати держфінансування зі 101 до 46 проектів. Обидва списки можна подивитись на сайті Держкіно.

Так, зі списку зник проект лауреата Каннського кінофестивалю Мирослава Слабошпицького «Антропоцен» (нагадаємо, його «Плем’я» загалом є найтитулованішим українським фільмом , який має в активі понад 40 нагород). Темою фільму є катастрофа на Чорнобильській АЕС і нею режисер займається досить давно. У 2012 році короткометражний фільм «Ядерні відходи» отримав Срібного леопарда майбутнього в Локарно. За словами автора, це мала би бути космічна Одіссея двох дозиметристів у зоні цілковитого відселення людей. Слабошпицький обіцяв епічний екологічний трилер, який за масштабами перевершить усі його попередні фільми.

Також щез зі списку зник фільм Вікторії Трофименко «Яків». Режисерка фільму «Брати. Остання сповідь» Вікторія Трофименко планувала зняти фільм, заснований на реальних подіях часів Великого голоду в Україні 1931-1933-х років. Завдяки головному герою стрічки Якову Дроботу 2800 жителів села Великий Хутір Драбівського району Черкащини зберегли життя під час Голодомору.

Не дістане грошей і епічна картина Ахтема Сеітаблаєва «Конотопська битва». Нагадаємо, попередній фільм режисера, «Захар Беркут», 10 жовтня вийшов на екрани. А його «Кіборги» стали одними із рекордсменів прокату.

Мала би стати найдорожчим проектом пітчингу українсько-грузинська картина «Леся» Нани Джанелидзе. Держкіно планувало виділити на фільм 50 млн грн. Картина розповіла б про життя Лесі Українки. Головну роль мала зіграти українська актриса Дарія Полуніна. У фільмі зображено один з найдраматичніших етапів у долі поетеси – час, який вона провела з Сергієм Мержинським наприкінці його життя. Леся Українка самовіддано піклувалась про коханого, намагаючись полегшити його останні дні. Саме тоді вона написала одну зі своїх найвідоміших поем «Одержима». За підтримки Українського культурного фонду було знято трейлер. Тепер роботу над великим копродукційним проектом може бути призупинено.

Дивніша ситуація склалася з позбавленням фінансування повнометражного дебюту режисера Тараса Дроня «З зав’язаними очима». Дія відбувається після закінчення російсько-української війни. Головна героїня, Юля, переживає посттравматичний синдром, пов’язаний зі втратою її хлопця в АТО. Дівчина намагається втекти від психологічного тиску з боку оточуючих, вона вирішує завершити свою спортивну кар’єру. У сюжеті не вказано, де саме відбуваються події, проте більша частина зйомок відбувалась у Львові. Фільм знаходиться на фінальній стадії виробництва і для того, аби він вийшов на екрани автори просили в держави 4,4 млн грн, проте у підсумку їм спочатку зменшили фінансування, а потім і забрали взагалі…

 Катерина СЛІПЧЕНКО, Zaxid.net

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру