Фестиваль військово-історичної реконструкції “Вінниця – столиця УНР” обіцяє бути наймасштабнішим за всі роки

Дата: 04.10.2019
Автор:

Наступного тижня у Вінниці влаштують фестиваль військово-історичної реконструкції “Вінниця – столиця УНР”. Окрім того, що цьогорічний фест буде найбільшою в Україні подією, пов’язаною з добою УНР, організатори обіцяють блоки програми, які зможуть зацікавити навіть тих, хто історією не цікавиться. 

Фестиваль “Вінниця – столиця УНР” влаштовується вже вчетверте. Цього разу організатори з Центру історії Вінниці та ГО “Жива історія” вирішили значно збільшити масштаби події, тому триватиме вона цілих п’ять днів, повідомляє портал “Вежа”.

Як і минулого року, коли прес-конференція відбувалась в екскурсійному трамваї, організатори не зрадили собі й покликали журналістів до історичного пабу “Кінь в протигазі”.

– Наш фестиваль поки що не ювілейний, але четверта річниця це теж важливо, бо маємо 2019 рік. Тому мусимо говорити про важливий сторічний статус Вінниці, як столиці УНР. Ми знаємо, що Вінниця декілька разів мала статус тимчасової столиці, але саме цього року тому виповнюється 100 років, тому хочеться відзначити це по-особливому, – розпочав прес-конференцію директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен

Фестиваль матиме як військову складову – безпосередньо реконструкція бою, – так і освітню. До останньої входить одразу декілька заходів.

Програма заходів

Четвер, 10 жовтня

13:15-13:30 – відкриття виставки моделей техніки першої чверті ХХ століття в Музеї моделей транспорту

13:30-14:30 – лекція “Панцирна міць Української революції” (Музей моделей транспорту)

17:30-20:30 – презентація кінофільму “Таємна операція” в кінотеатрі “Родина”

Фільм “Таємна операція” раніше був відомий під робочою назвою “Замах на Петлюру”. Це стрічка вінницького режисера Валерія Шалиги. Варто зазначити, що частина зйомок, зокрема сцена зустрічі Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського, відбувались у Вінниці.

Покази фільму відбуватимуться також 12-го та 14 жовтня в кінотеатрі “Родина” з 18-ої по 20 годину. Ці два покази будуть безкоштовними.

П’ятниця, 11 жовтня

12:30-13:00 – презентація картини А. Орльонова “Звільнення Вінниці. 1919 рік” (хол Вінницької міської ради)

13:00-14:00 – презентація книги “Біографічний словник УНР. Вінниця” за участі упорядниці Тетяни Кароєвої. (хол ВМР)

16:30-18:00 – презентація книг Андрій Лівицький. Листування (1919-1953 роки)” та “Горе переможеним” (бібліотека ім. Тімірязєва)

17:30-19:00 – лекція “Бунтарі велосипедисти” (креативний простір “Артинов”)

“Біографічний словник УНР” підготовлений за участі провідних вінницьких істориків та дослідників. Як стає зрозуміло з назви, у ньому зібрані біографії діячів доби Української народної республіки, які так чи інакше пов’язані з Вінниччиною.

Книги “Горе переможеним” та “Андрій Лівицький. Листування” будуть презентовані спільно з Інститутом національної пам’яті та Галузевим Державним архівом СБУ. В першій ідеться про репресованих міністрів УНР, а в другій зібрані листи першого президента УНР в екзилі, уродженця Вінниччини Андрія Лівицького.

Субота, 12 жовтня

10:00-14:00 – виставка історичної техніки на Майдані Незалежності

10:00-18:00 – виставка сучасної військової техніки на площі Василя Стуса

10:00-14:00 – екскурсійна програма “Столичний трамвай”

12:30-14:00 – лекція “Відбиток Першої світової війни у жіночій моді” (Біла зала міської Думи)

13:00-13:45 – концерт гурту “Чорноморці” “Чоловіча пісенна традиція Кубані” (поблизу фонтану Мушля на Майдані Незалежності)

14:00-15:00 – урочиста хода захисників України (вулиця Соборна)

15:00-16:30 – відтворення бою Армії УНР проти військ червоної та білої Росії (Центральний парк, поблизу міні-Вінниці)

17:00-18:00 – майстер-клас з ретро-танців (поблизу фонтану Мушля на Майдані Незалежності)

Четвертий день фестивалю найбільш насичений. Розпочнеться він з виставки техніки. Зокрема очікується участь 26-ої артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, а також гостей з Нацгвардії України та Державної прикордонної служби.

 – В гості на наш фестиваль завітає легендарний комбриг, очільник 26-ої бригади ЗСУ підполковник Андраник Гаспарян. Він є кавалером ордену За мужність ІІІ ступеня, лицар ордену Богдана Хмельницького. Він був учасником російсько-української війни, виходив з оточення в реаліях 2014-15 років, – розповів Олександр Федоришен.    

В реконструкції бою братимуть участь близько 200 реконструкторів з усієї країни. Цього року також збільшиться кількість техніки. Зокрема, до вінницького панцирника “Отаман Петлюра” додадуться ще кілька панцирників з інших міст. Як розповідають організатори, їм вперше довелось відмовляти реконструкторським клубам, які хотіли взяти участь в події. Були навіть заявки з-за кордону. Втім, місце відтворення бою має свої обмеження, тому й кількість учасників чітко регламентована.

– Бій буде продовженням минулорічного фестивалю. Тоді ми відтворювали події, які відбувались на Вінниччині, поблизу Бершаді. Цьогоріч відтворимо події, коли війська окупантів підійшли впритул до Вінниці, коли утворився так званий “Чотирикутник смерті”. Там будуть і більшовики, і “білі”, – розповідає очільник ГО “Жива історія” Віталій Головенько

– Часто питають “А для чого це все робити?”. Я хотів би наголосити, що те, що відбувається в Україні зараз, це відлуння того, що відбувалось саме 100 років тому. Це невивчені уроки, це проблеми, які не були вирішені тоді й досі впливають на країну.

Військово-історична реконструкція – це своєрідне щеплення для людей. Комусь це може здаватись розважальним заходом, але ні, ми до цього інакше ставимось. Ми робимо, щоб показати, що тоді відбувалось і щоб хтось провів собі паралелі й, можливо, засвоїв ці уроки і не повторив цих помилок. Реконструкція – це не про війну, реконструкція – це про мир, – зазначив Віталій Головенько.  

Прес-конференція з приводу підготовки до Фестивалю військово-історичної реконструкції. Фото Ольги Мірошниченко

Окрім потужної мілітарної складової, на четвертий день фестивалю можна буде відвідати й більш цивільні заходи.

– По-перше це лекція “Відбиток Першої світової війни у жіночій моді”. Ми поговоримо про 1910-ті та 1920-ті роки. Говоритимемо не тільки про моду, бо вона змінюється також у зв’язку з політикою та ситуацією в країні. Тому розглянемо роль жінки в тогочасному суспільстві та як вона змінювалась. А ще ця лекція відбуватиметься в зазвичай закритому для відвідувачів місці – Білій залі міської Думи. Окрім лекторію, ми влаштуємо там чаювання, – розповіла Юлія Фіор з Вінницького товариства любителів вінтажу.   

Фестиваль “Вінниця – столиця УНР” цього року має також і  сумний аспект.

– В нашого фестивалю багато гостей з усієї України. Заздалегідь багато клубів історичної реконструкції та окремо взяті реконструктори зголошуються приїхати до нас. 23 вересня зголосився багаторічний учасник фестивалю у Вінниці Сашко Марків, друг Чумак. Це старший лейтенант Нацгвардії України, людина, яка любила історію, вивчала історію і чекала візиту до нашого міста. 27 вересня о 16:47 Сашко Марків брав участь у бою з російськими терористами на Світлодарській дузі, отримав дуже важке поранення і того ж дня загинув. Тому ми хотіли б цьогорічний фестиваль присвятити другові Чумаку та всім іншим, хлопцям і дівчатам, реконструкторам, які загинули і під час Революції Гідності, і під час російсько-української війни, яка досі триває, – розповів Олександр Федоришен.   

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру