Дивися СПРАВЖНЄ українське кіно! Наближаються прем’єри фільмів про Іловайськ і батальйон “Донбас”, про Василя Стуса і його катів та про ординців, знищених за те, що посягнули на Волю України…

Дата: 20.08.2019
Автор:

З 29 серпня у кінотеатрах країни – показ драми «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас».

В основі сценарію лежить реальна історія командира штурмової групи добровольчого батальйону «Донбас» Тараса Костанчука (позивний “Бішут”), який виступив продюсером картини і зіграв у фільмі самого себе. Але головний герой картини – батальйон «Донбас».

У фільмі йдеться також про загиблих в Іловайську реальних героїв – «Шульца», «Скіфа», «Франко», «Самольота», «Карата» та інших бійців. Крім Тараса Костанчука, в стрічці знімалися близько 50 добровольців батальйону «Донбас», яківийшлиживими з Іловайського котла.

У серпні 2014 року українські військові, переважно добровольчі батальйони, увійшли в невелике місто Іловайськ, стратегічне для визвольної операції, і взяли під контроль частину міста, однак після заходу значної частини регулярних російських військ українські захисники опинилися в оточенні.
5 вересня вийде у прокат фільм «Заборонений».


“Заборонений” – це історія життя, боротьби та загадкової смерті видатного поета-шістдесятника, правозахисника, Героя України Василя Стуса.

Назва “Заборонений” яскраво розкриває ставлення радянської влади до поета. За власні переконання, боротьбу з лицемірством, брехнею, “шароварщиною” і “гопашною Україною”, за бажання поставити українську літературу на європейський рівень Стус зазнав репресій. За життя він майже не друкувався, а всі його твори були заборонені владою.

Останні дні життя поета оповиті таємницею. Помер він 4 вересня 1985 року в радянському таборі. Існують різні версії причин смерті, серед іншого згадують і досить резонансний, але маловідомий факт. Далеко не всі знають, що ув’язнений Василь Стус був висунутий на здобуття Нобелівської премії за маленьку збірочку віршів “Таборовий зошит”. Нагорода мала змусити радянську владу випустити нарешті Стуса. Але те, що мало звільнити поета, вбило його. Радянській владі не потрібен був міжнародний скандал, бо така ситуація – номінант на Нобелівську премію політичний в’язень – неприпустима! І тоді в одиночній камері в таборі Пермської області Росії Стус помирає – чи то від переохолодження, чи то від серцевого нападу, чи то від удару нарами…

Загибель поета залишається загадкою. Нобелівську премію не дають посмертно, тож для радянської влади смерть Стуса була зручним виходом із напруженого становища.

Події фільму “Заборонений” розвиваються навколо останніх днів життя Василя Стуса в карцері табору в Пермській області Росії.

Фільм також наповнений флешбеками, що повертають глядача в минуле, а саме в 1950–1970 роки, у часи, коли на Донеччині формувався той самий Василь Стус – борець за українську незалежність і свободу. Дата прем’єри стрічки обрана не випадково – саме 5 вересня День пам’яті поета.

В Україні 10 жовтня відбудеться прем’єра історичного екшену «Захар Беркут».

Його знімали в Карпатах, Києві та Київській області влітку 2018 року. Режисерів було двоє — Ахтем Сейтаблаєв та Джон Вінн.

На головну роль продюсери запросили голлівудського актора Роберта Патріка, який зіграв T-1000 в «Термінаторі 2». Картину зняли за мотивами однойменної повісті Івана Франка. Бюджет «Захара…» — 113,5 мільйона гривень, 29,8 з яких виділило Держкіно.

1241 рік. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до високих Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя. Однак вночі кілька місцевих мисливців — брати Беркути потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Несамовитий від люті хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських мисливців під керівництвом Захара Беркута має свій план, щоб назавжди зупинити численного ворога.

Слоган фільму – завжди актуальний для українців: «У свободі моя сутність»…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру