Воїн з Черкас готується до «Звитяги нескорених» в Києві

Дата: 18.06.2019
Автор:

Вперше в Україні 28 червня, у День Конституції відбудеться масштабний інклюзивний захід для воїнів АТО/ООС, які отримали ушкодження внаслідок бойових дій – “Звитяга Нескорених”.  Близько сотні воїнів-спортсменів змагатимуться цього дня в Маріїнському парку столиці України – одним з ініціаторів заходу став Василь Вірастюк, українець, який має титул найсильнішої людини планети.Серед воїнів, відібраних для участі у спортивних змаганнях – черкащанин Артем Лукашук, який змагатиметься у волейболі сидячи і штовханні ядра.

Ветеран 25-ї окремої повітряно-десантної бригади ЗСУ пройшов бої за Слов’янськ, Краматорськ, Червоний Лиман, Дебальцево, Ямпіль… 12 серпня 2014 року окупанти влаштували масований обстріл житлових кварталів Вуглегірська, куди увійшли українські війська – від прямого обстрілу російських мінометів 120-міліметрового калібру, який вівся просто по центральних вулицях міста, принаймні п’ятеро українських бійців загинуло, більше десяти отримали поранення. Того дня надважкі осколкові поранення правої ноги отримав і Артем Лукашук.

Артем Лукашук з британським принцом Гаррі - засновником "Ігр нескорених"

Після більш як двох років у госпіталях України та Литви він знову зовні нічим не відрізняється від тих, у кого найтяжчою хворобою у житті була нежить від застуди. Нічим, окрім того, що в спорті він може… набагато більше від багатьох абсолютно здорових людей. У 2017 році Артем здобув золото на відбіркових змаганнях в Україні у складі збірної України і змагався на «Іграх нескорених» у Канаді, у 2018 році – дві золотих медалі зі спринту і стрибків у довжину на відбіркових змаганнях в Україні. На Марафоні морської піхоти США отримав медаль «За силу волі». У липні цього року братиме участь у відбіркових змаганнях «Ігр нескорених» – прагне перемоги на змаганнях у Голландії. Готується разом зі своїм незмінним тренером, чемпіоном парaлімпійських ігр у австралійському Сіднеї та грецьких Афінах, почесним громадянином Черкас Антоном Скачковим.

Проте з усіх спортивних досягнень Артема Лукашука найпринциповіше – повернення у футбол, займатися яким лікарі йому категорично забороняли. Його права нога, як і раніше, не відчуває абсолютно нічого – у неї навіть можна вільно стромляти голки… Та це не заважає Артемові громити суперників на футбольному полі, як колись до війни, коли він був капітаном футбольної команди у рідній Амвросіївці на Донеччині. Так, родом він з Донбасу – там виріс і прожив усе своє життя аж до вторгнення окупантів і початку війни. Син прикордонника і внук боксера, він успадкував від них постійне прагнення до перемоги – і в армії, і в спорті. А ще – прагнення до вільного вибору свого майбутнього, яке він не бачить без незалежної України.

Два роки тому Артем оселився на рідній для його дружини Черкащині. Живуть у Черкасах, але всього два тижні тому здобув чергову перемогу: 6 червня золотоніський «Зеніт» переміг футбольну команду «Сталева лелека» із Сум з розгромним рахунком 10:0.

Артем Лукашук переконаний: приблизно з таким же рахунком обов’язково програють Україні усі її вороги: адже “м’яч” у вигляді правди – на нашому боці…

Олександр БРАВАДА

Артем Лукашук (на фото - в центрі) у Вуглегірську. Літо 2014 року

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру