Верховна Рада прийняла історичний Закон про українську мову!

Дата: 25.04.2019
Автор:

МОВА... Малюнок Андрія Єрмоленка

У четвер, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект №5670-д ”Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

За відповідний документ проголосували 278 народних депутатів, проти – 38. Голосування почалося зі слів спікера парламенту Андрія Парубія “Слава Україні!”

Ухвалений закон, що пережив 2 тис. правок, запроваджує такі норми використання української мови:

  • вона стає обов’язковою для використання у публічному просторі;
  • у державному і комунальних секторах;
  • у транспорті та закладах громадського харчування;
  • на підписах і маркуванні товарів і послуг;
  • у медичній та освітній сферах;
  • у театральних виставах і дубляжі кіно;
  • на телебаченні, в інтернеті і друкованих ЗМІ.

Також закон про мову передбачає, що в Україні має видаватися не менше 50% україномовних найменувань друкованих ЗМІ, а сайт Верховної Ради за замовчуванням має завантажуватися державною мовою.

При цьому обов’язковість використання української не поширюється на приватне спілкування і релігійні обряди.

Також законопроект передбачає створення інституту уповноваженого із захисту державної мови. Його функціями буде захист мови як елементу конституційного ладу і захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг.

Крім того, ініціатива передбачає кримінальну відповідальність “за публічне приниження і зневагу до державної мови”. Вона буде аналогічна тій, яка передбачена за наругу над державним прапором, гербом, гімном — штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт до шести місяців, або позбавлення волі терміном до трьох років.

Важливим нововведенням є і те, що для отримання українського громадянства тепер претенденту необхідно буде скласти іспит на знання державної мови в центрі української мови.

Що стосується освіти, то документ визначає, що кожен українець має право отримати її державною мовою. При цьому в дитсадках поруч із українською мовою можна використовувати мову нацменшин згідно із законодавством. Зовнішнє незалежне оцінювання з 2025 року можна буде скласти лише українською мовою (за винятком іноземних мов).

Крім усього, законопроект передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови. Цей орган буде покликаний затверджувати стандарти української мови, зокрема вимоги до рівнів володіння нею.

Історичний документ підтримали 106 нардепів від фракції БПП, 66 — “Народний фронт”, 37 — позафракційні, 21 — “Самопоміч”, 4 — партія “Відродження”, 21 — Радикальна партія Ляшка, 16 — “Батьківщина”, 7 — група “Воля народу”.

При цьому фракція “Опозиційного блоку” голосувала проти: за — 0, проти — 31. Як пише ZIK, народний депутат України Нестор Шуфрич, який представляє цю політсилу, заявив, що вони мають намір оскаржити в Адміністративному та Конституційному судах ухвалений закон одразу після того, як він набуде чинності.

Відзначимо, що суспільство активно підтримувало ухвалення цього закону. Так, із закликом до Верховної Ради проголосувати за важливий законопроект звернулися українські журналісти, громадські діячі та чиновники. Звичайні громадяни також прийшли під стіни парламенту, вимагаючи, щоб історичний документ набув чинності.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру