В Україні створили фільм про Вільгельма Габсбурга, якого називали Василем Вишиваним

Дата: 03.03.2019
Автор:

Кінокомпанія “Тукан Продакшн” представила Держкіно завершений повнометражний українсько-австрійський документальний фільм “Король України” про Вільгельма фон Габсбурга, якого називали Василем Вишиваним.

Колаж: porokhivnytsya.com.ua

Про це повідомляє прес-служба агенства.

Проект стрічки став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Сума державної фінансової підтримки склала 2 млн 88 тис. грн. (48% від загальної вартості виробництва картини).

Режисерами та авторами сценарію фільму є Ґернот Штадлер та Бйорн Кьольц. З українського боку стрічку продюсували Юрій Кузьменко та Наталія Ковтун, з австрійського – Ґернот Штадлер.

Зйомки картини проходили в Україні, Хорватії, Польщі та Австрії. Реліз стрічки в Україні запланований після фестивальної історії.

“Фільм розповідає про таємне життя Вільгельма фон Габсбурга, якого багато українців за життя називали Василем Вишиваним і бачили в ньому борця за незалежність нашої країни. Представник династії Габсбургів, який під військовим мундиром носив вишиванку, відстоював ідентичність українського народу і мріяв стати вагомою політичною фігурою у долі України”, – зазначили в Держкіно.

Вільгельм Франц фон Габсбург-Лотаринзький (Василь Вишиваний) – відомий український військово-політичний діяч, представник династії Габсбургів.

Під час Першої світової війни був полковником Легіону Українських Січових Стрільців. Надзвичайно прихильно ставився до українців. Його навіть вважали одним з неофіційних претендентів на український трон у разі утворення незалежної України з монархічним ладом.

Після поразки національно-визвольних змагань 1917-1921 років опинився в еміграції. Вільгельм Габсбург брав активну участь у житті української діаспори в Австрії.

Під час Другої світової війни він, як і всі Габсбурги, рішуче відмовився від співпраці з нацистами. 26 серпня 1947 року Вільгельма Габсбурга було заарештованорадянською секретною службою СМЕРШ.
Наприкінці листопада 1947 року Вільгельма перевели до Лук’янівської тюрми Києва. Помер великий друг українців 18 серпня 1948 року в тюремній лікарні.

UA/TV

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру