До 100-річчя бою проти московських більшовиків під Легедзиним на Черкащині готують історичну реконструкцію

Дата: 23.01.2019
Автор:

Сотник полку імені Кармелюка Армії УНР. Реконструкція одностроїв - художника Богдана ПІРГАЧА

Про цікаву ініціативу, яка обіцяє масштабну і видовищну просвітницьку історичну реконструкцію бою проти ворогів України у 1919 році, розповів автор теми, завідувач сектору археології та охорони культурної спадщини Державного історико-культурного заповідника “Трипільська культура”  Олександр Назаров, повідомляє “Козацький край”.

Є на Черкащині між містами Умань та Тальне село Легедзине. Останнім часом воно стало відомим як місце зйомок фентезійного фільму «Чорний козак». Раніше відомим широкому загалу воно було завдяки енеолітичному поселенню-гіганту, Державному історико-культурному заповіднику «Трипільська культура» та бою прикордонників з нацистами влітку 1941-го. Як відомо тоді нацисти змогли захопити село тільки уночі. Та виявляється, що «традицію» нічного захоплення цього села започаткували… червоноармійці у далекому 1919-му році.

На фото командування кармелюківського полку (зліва направо): підполковник Володимир Радченко, полковник Ігор Троцький, сотник Павло Горячий (фото зроблено в Умані на початку 1919 р.)

А було це так. На початку березня червоні розпочали піший наступ на Умань з Тального. Це містечко вони захопили напередодні. Протистояти ворожому наступу послали кармелюківців, основні частини яких у складі чотирьох сотень бійців та гарматного підрозділу 4-го березня зосередилися в Леґедзиному. Кінна розвідка полку імені Кармелюка чатувала на ворога біля Тальянок, а в Доброводах стояв полковий обоз та резерв.

Учасник бою згадував: «7 березня наші роз’їзди здибали велику кольону ворожої кінноти і піхоти, яка йшла по шляху з м. Тальне на Умань. Кіннота зав’язала бій і заставила ворога розвернутись в бойовий лад… Большовики зайнявши с. Тальянки, почали накопляться на висоту між сс. Тальянки – Легедзине, де і були зоставлені нашою піхотою».

Тобто, червоноармійці наступ вели «ланцюгами», саме по території відомого тепер трипільського поселення-гіганта.

«Зав’язалась стрілянина і продовжувалась до темряви. На ніч на позиції було зоставлено 2 сотні, дві – в резерві на кінці села, а кіннота відійшла до гармат. Користуючись темрявою… большовики під проводом місцевого провідника незамітно пройшли до самого села, очутившись в тилу нашої 2-ї сотні. Зав’язався упертий нічний бій – 2-га сотня була оточена і частина перебита і переранена вмісті з лицарськи бившімся к-ром сотні хорунжим Янсоном, який був звірськи замордований на другий день…»

З нагоди сторіччя бою та з метою нагадати громадськості про ті часи і вшанувати пам’ять загиблих героїв, дирекція ДІКЗ «Трипільська культура» анонсує проведення фестивалю військово-історичної реконструкції «Легедзине – буремний 1919-тий». В рамках фестивалю планується відтворення бою між кармелюківцями та червоноармійцями.

Запрошуються усі клуби та індивідуальні учасники, які мають уніформу та спорядження відповідної сторони на початок 1919-го року. При цьому не треба забувати, що напередодні цих подій обидві сторони у результаті бойових дій постійно втрачали особовий склад та поповнювалися новобранцями. Постачання ж часто залишало бажати кращого, що не могло відповідним чином не позначитись на якості та кількості уніформи та спорядження обох сторін. З огляду на це, та на те, що реконструювати будемо не святковий парад, у одностроях та спорядженні допускається певна строкатість.

Захід заплановано розпочати 9 березня 2019 року о 13.00.

Організатор забезпечує проживання учасникам заходу, які приїдуть напередодні, вечерею 8-го березня,та сніданком і обідом 9 березня. Умови проживання – приватні садиби у селі.

Учасники заходу зможуть відвідати музей Заповідника, в якому на той момент крім археологічних експонатів буде відкрита виставка присвячена періоду Української революції 1917-1921.

Попередні заявки організатори просять надсилати на E-mail: aleks.oks@ukr.net – Вам буде надіслано бланк заявки.

Координатор заходу – автор теми, завідувач сектору археології та охорони культурної спадщини ДІКЗ «Трипільська культура» Олександр Назаров тел.067-265-67-91

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру