На Черкащині ще три громади перейшли до Православної Церкви України – у місцевості, де бував Антіохійський патріарх, служив ченцем Хмельницький і тече річка Бендерка…

Дата: 08.01.2019
Автор:

 Одразу три релігійні громади Московського патріархату заявили на Різдво, 7 січня, про перехід до Православної Церкви України. Сталося це у Маньківському районі Черкащини, в селах Мала Маньківка, Харківка і Тимошівка.

Зробили це місцеві віряни слідом за більш як чотирма десятками інших приходів України.

Місцевість, де стався черговий масовий перехід парафій, надзвичайно цікава історично, пише “Козацький край”. Достатньо сказати, що стара назва села Мала Маньківка – Монастирок. Називалося село так з-за того, що колись тут діяв давній монастир. У ХVII столітті письменник з Сирії Павло Алеппський, подорожуючи Україною зі своїм батьком, Антіохійським патріархом Макарієм, залишив наступний запис  про Монастирок (сучасну Малу Маньківку) у своєму щоденнику: «У цьому поселенні знаходився монастир, у якому служив іноком Гедеон, в миру – Юрій Хмельниченко, син Богдана». До речі, після того візиту в Україну гетьман Іван Мазепа виділив щедре фінансування для Антіохійського патріарха на пропагування в Сирії православ’я, а ще коштом Мазепи в сирійському Алеппо було видано багато оздоблене Євангеліє арабською мовою…

Мала Маньківка. Колись це село називалося Монастирок, з-за давнього православного монастиря козацьких часів...

А в сусідній Тимошівці служби досі правлять у дерев’яній церкві Святої Великомучениці Параскеви, зведеній ще 1914 року. На подвір’ї церкви лежить надмогильний камінь, на якому видніється напис: «Святий раб божий Тимофій». А неподалік від старовинного хреста на дворищі – встановлений вже в часи незалежної України пам’ятник жертвам Голодомору, зорганізованого більшовицькою Москвою – у Тимошівці завжди шанували українську історію….

Цікавий факт: через село протікає річка, назва якої покоробила б багатьох ворогів України – ця річка називається Бендерка. Русло річки омиває високу скелю із двома печерами, які вже залила вода. Старожили розповідають, що то – входи до підземель, якими в старовину ховалися від набігів ординців.

Реліквією села стала криниця «із живильною водою», що називається Линниковою — від чоловіка на прізвище Линник, який її викопав. На одному з дубових брусів, що з них зроблеий зруб для криниці, збереглася висічена дата — «1640».

У селах Черкащини досі живе історія, пам’ять про яку допомагає повернутися до витоків нації…

У рік вторгнення Росії в український Крим цій Тимошівській церкві із синьо-жовтим оздобленням стін виповнилося рівно 100 років...

Нагадаємо: перед цим, у Новорічні свята проголосили про свій перехід до Православної Церкви України парафії разом зі священиками у ще двох селах Черкащини – Скибині та Охматові Жашківського району.

 Підготував Петро ДОБРО

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру