Натхненні прикладом України: “Козача православна церква Росії” хоче від’єднатися від РПЦ

Дата: 22.12.2018
Автор:

Об’єднання нереєстрових козацьких організацій Росії “Всекозачий громадський центр” (ВГЦ) заявило про бажання відродити незалежну від РПЦ автокефальну Козачу православну апостольську церкву (КПАЦ).

Як пише ресурс “НГ Релігії”, Томос про автокефалію козаки хочуть отримати за прикладом України, тобто через Константинопольського патріарха Варфоломія.

Основне населення України – етнічні козаки. Першоієрархом Української автокефальної церкви був племінник Симона Петлюри – Мстислав Скрипник. Козача церква не втручається в українські церковні справи. Процес відродження Козачої церкви стартував на території Російської Федерації, де церковна ситуація є не симетричною до української, – зазначив суддя ВГЦ Кирило Козубський.

Як підкреслив він, ВГЦ перебуває у жорсткій опозиції до РПЦ і чинної російської влади.

“Ми підтримуємо Константинопольський патріархат в його рішенні розірвати спілкування з Москвою”, – наголосив козак.

Також він зазначив, що підданий анафемі РПЦ гетьман Іван Мазепа для Козачої церкви є героєм.

“Мазепа – борець за права козачого народу, його особистості треба дати об’єктивну оцінку”, – наголосив Козубський і зазначив, що останнього кошового Запорозької Січі Петра Калнишевського вони шанують як Святого.

Додамо, що у разі отримання автокефалії духовенство для КПАЦ обиратиметься з членів місцевих організацій ВГЦ. Крім того, мирян церква не буде називати “рабами Божими”, оскільки “козак ніколи не був рабом нікому”.

Водночас клірики мають право носити разом з рясою козачі папахи та кашкети. Розлучення у священиків засуджуються. Зберігають у ВГЦ і традицію посвяти в єпископи виключно ченців, тому першоієрарха обиратимуть з ченців.

Першого священика КПЦ висвятили два архієреї Істинно-православної церкви (ІСЦ), яку очолює митрополит Рафаїл (Берестовий). Ще й 2011 році Рафаїл поставив духовним пастирем ВГЦ митрополита ІСЦ Стефана (Ліницького). Свого храму у КПАЦ поки немає, але у планах – спорудити на перший час каплицю. Першу козацьку літургію заплановано на вечір 6 січня, напередодні Різдва 2019 року.

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру