Черкаське село Хутори поєднало справжні хутори Тернівку, Данилівку і Кирилівку

Дата: 21.12.2018
Автор:

Село Хутори не варто вважати «зовсім новим», бо хоча й засноване воно всього століття тому, 1907 року, але ж засноване селянами з села Худяки, які не мали землі. Цікаво, що навіть назву Худяків одні пояснюють як назву села яке «худо» жило, а інші – як назву села «ходаків» – тих, хто постійно переселявся у пошуках кращого життя. На місці нинішні Хуторів переселенці-худяківці таки знайшли те краще життя, створивши тут перший невеликий хутір Тернівка…

Біля ставу Штахурського в 1921 році виник хутір Данилівка. З 1922 року сюди почали масово переселятись жителі сіл Леськи, тих же Худяків, Червоної Слободи і Талдиків. Вони заснували третій хутір – Кирилівку.
Таким чином, маємо говорити про Хутори, як про місце, заселене мешканцями околишіх козацьких сіл, історія яких сягає Середніх віків. Скажімо, перша картографічна згадка про села Худяки і Талдики зустрічається на карті французького інженера Боплана ХVІІ століття.

Замальовки пейзажів Худяків і Талдиків можемо побачити і на пізнішихмалюнках французького військовополоненого, художника та етнографа Де ля Фліцза в альбомі «Методико-топографічний опис Державних маєтностей Київської округи…» за 1854 рік.

Поступово всі три хутори об’єднались в село Хутори, яке підпорядковувалось Степанківській сільській раді. Жителі села вели одноосібне господарство. У 1923 році в селі була збудована школа. 1929 року було утворено першу сільськогосподарську артіль.

На фронт Другої світової війни пішло 200 жителів села.  2 серпня 1941 року село було окуповане німецькими військами Німці спалили в селі всі громадські приміщення, забрали в неволю багато селян. В грудні 1943 року, разом з містом Черкаси, були звільнені і Хутори.

У наш час багато хто з хутірських жителів добровольцем і за призовом вирушив на фронт російсько-української війни. Особлива заслуга підрозділу Нацгвардії, дислокованого у Хуторах – ці бійці одними з перших у 2014 році стали на шляху російських агресорів і відстояли надважливий для ворога Маріуполь у вуличних боях. Цікаво, що ще зовсім недавно у виправно-трудовій колонії Хуторів «мотав строк» за зраду Батьківщини і перехід на бік ворога самопроголошений «мер» одного з міст Донбасу…

Час йде, і Хутори на місці не стоять – насправді, мало хто вже їх навіть візуально відокремлює від сусідніх Черкас…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру