Нацбанк випустив “гроші УНР”: з’явилися фото купюри зразка 1918 року

Дата: 17.12.2018
Автор:

Банкноту забезпечили водяними знаками, але платіжним засобом вона не є.

Фото: НБУ

Національний банк України (НБУ) випустить сувенірну неплатіжну банкноту “Сто гривень” за зразком “стогривеника”, введеного в обіг 17 жовтня 1918 року.

“Ця сувенірна банкнота створена з нагоди 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. І введення в обіг перших українських паперових грошей”, - повідомили в прес-службі НБУ.

Нацбанк нагадав, що навесні 1918 року український уряд вирішив змінити назву вітчизняних грошей з “рублів” на “гривні”, щоб підкреслити спадкоємність традицій держави з часів Київської Русі.

Банкноту номіналом 100 грн розробив і виконав Георгій Нарбут. На ній зображений великий пишний вінок з квітів, плодів, овочів, пшениці. З боків зображені жінка в національному костюмі зі снопом пшениці і серпом в руці і чоловік у фартусі, що спирається на молот, обвитий лавром. Написи на зворотному боці постають у великому картуші з рослинно-плодовим орнаментом, а по боках – декоративні колони. Завершує композицію тризуб в лавровому вінку.

Сувенірна банкнота ”Сто гривень” виготовлена на папері з водяним знаком(зображення тризуба) в розмірах 80 на 170 мм. Стилізовані зображення українських прапорів під ультрафіолетовим світлом набувають жовто-блакитного світіння.

“Тираж сувенірної банкноти - 100 тис. одиниць. Сувенірна банкнота не є платіжним засобом”, - підкреслили в НБУ.

 

https://ukr.segodnya.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру