У ці дні остаточно вирішується питання надання Томосу Українській Церкві

Дата: 10.10.2018
Автор:

Речник Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) розповів, про “дорожню карту” надання України Томосу про автокефалію.

Спершу повинно бути рішення Синоду Вселенського Патріархату про надання томосу про автокефалію. Після того на основі цього рішення — скликання та проведення у Києві Собору з участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про томос. Собор здійснить церковне об‘єднання, утворивши єдину Помісну УПЦ, та обере її Предстоятеля. І лише потім відбудеться отримання Предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Помісна Церква

У середині квітня Президент Петро Порошенко попросив Вселенського Патріарха Варфоломія надати томос. Це – указ, який має проголосити створення помісної української православної церкви. Звернення підписали єпископи Української православної церкви Київського патріархату, Української православної автокефальної церкви, вісім єпископів із УПЦ (Московського патріархату), а підтримала Верховна Рада.

Проти виступили нардепи з “Опозиційного блоку”. Член цієї політсили Вадим Новинський, якого ще називають головним спонсором УПЦ (МП), погрожує навіть  “громадянською війною”. Петро Порошенко ж – непохитний. “Україна як ніколи наблизилася до своєї єдиної помісної православної церкви”, – переконує очільник держави. Президент запевняє: Помісна церква не буде державною. Кожен зможе обирати сам, до якого храму ходити.

Раніше архімандрит, колишній керівник відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) Кирило (Говорун) заявив, що томос про автокефалію Української православної церкви вже написаний. “Його писав мій учитель в Афінському університеті, де я навчався. Це один з кращих каноністів у православному світі… І тексти, які він пише, канонічні – абсолютно досконалі. Тому я думаю, що томос буде прекрасним документом канонічності, до нього неможливо буде пред’явити ніяких претензій”.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет переконаний, що після надання автокефалії, до єдиної церкви перейде більшість парафій Московського патріархату в Україні.

Представник Вселенського Патріарха митрополит Гальський Еммануїл побував у Києві на святкуваннях до Дня хрещення Київської Русі. Владика запевнив, що процедуру надання Українській Церкві автокефалії Константинополь розпочав іще 19 квітня.

“Вселенський Патріархат на вашому боці, він не полишить чад своїх українських необороненими і напризволяще кинутими, не дасть тим, хто ненавидить правду, провадити свої витівки тут в Україні”, – наголосив митрополит Еммануїл.

Надати Українській помісній православній церкві автокефалію можуть уже 9-11 жовтня. Тоді має відбутися чергова сесія Священного Синоду Константинопольського патріархату. В УПЦ (Московського патріархату) заявили, що не визнають цього рішення й не будуть співслужити з новою церквою.

Патріарший екзарх всієї Білорусі, митрополит Мінський і Заславський Павло звернувся до Константинополя із закликом призупинити дії, спрямовані на надання автокефалії Українській православній церкві.

Водночас очільник Кіпрської православної церкви архієпископ Хрисостомос II підтримує автокефалію Української православної помісної церкви.

Секретар із міждержавних відносин Святого Престолу Пол Річард Галлахер запевнив, що Ватикан поважає рішення українського народу щодо створення єдиної помісної церкви.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру