Афонський чернець Паїсій Величковський пророчо передбачив канонізацію козацького кошового Петра Калнишевського, якого він особисто знав

Дата: 29.09.2018
Автор:

Петро Калнишевський у підземеллі Соловецького монастиря. Він втратив Волю, але не Віру...

Шанування як святого останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського пророчо передбачив преподобний Паїсій Величковський – творець монастирів і чернечих скитів на Афоні, в Україні та Молдові, відновлювач чернечого і духовного життя на Гетьманщині, чиє коріння було не так на Афонських скелях, скільки в українському чорноземі…

Паїсій Величковський у келії монастиря на Афоні

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це розповів директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ) Сергій Шумило. «В архівах ми знайшли лист преподобного Паїсія Величковського до Петра Калнишевського. У1772-му році, тобто за кілька років до арешту Калнишевського, старець Паїсій передбачав ватажку запорізьких козаків вінець небесний. Було це за 240 років до прославлення у лику святих запорізького отамана», – зазначив Сергій Шумило.

Зокрема, дослідник знайшов і видав листування двох українських святих, в якій старець Паїсій Величковський, звертаючись до Петра Калнишевського казав: «Созидает Вам Христос храмину нерукотворену вечну на небесех, за украшение обителей украсит душу Вашу венцем неувядающим, за приодеянии нагих удов Христовых одеет душу Вашу нетления одеждою и сподобит в Небесном Своем чертозе вечно наслаждатися божественныя своея славы».

На думку Сергія Шумила, цей фрагмент пояснює причини смиренної поведінки Калнишевського при арешті, під час 25-річного ув’язнення і після звільнення. Шість маловідомих листів прп. Паїсія Величковського до кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського опубліковані у книзі Сергія Шумила «Преподобний Паїсій Величковський і Запорізька Січ».

За словами Сергія Шумила, з листів відомо, що останній кошовий запорізьких козаків надавав матеріальну допомогу афонському братству старця Паїсія на Святій Горі Афон і в Молдовалахії. Також Петро Калнишевський був ктитором афонського козачого скиту «Чорний Вир» та інших обителей і храмів. Передавав він щедрі пожертви і до храму Гробу Господнього в Єрусалимі.

Довідка “Козацького краю”:

Нагадаємо: і Петро Калнишевський, і Паісій Величковський, вшановуються як Святі, в осінні дні. Рівно 10 років тому, 2008 року Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату благословив приєднати праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) до лику святих для загального церковного шанування, занести його ім’я у православний церковний календар, чесні останки праведного Петра вважати святими мощами та віддати їх на волю Божу. Собор благословив будівництво храмів на його честь.
Пам’ять праведного Петра Багатостраждального — 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки козацтва. А 28 листопада – День пам’яті преподобного Паїсія Величковського.

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру