Влучний відгук про “Чорного Козака” з Черкащини: “Фільм беззлобний, наповнений тихою, теплою українською зверхністю до воріженьків…”

Дата: 02.08.2018
Автор:

1 серпня в столичному кінотеатрі «Жовтень» пройшов допрем’єрний показ фільму “Чорний Козак», відзнятий на Черкащині за сценарієм уманчанина Сашка Лірника режисером Владиславом Чабанюком.

Влучний відгук на фільм, опублікований виданням «Zik»,  написав відомий український політолог, журналіст та письменник-історик, лауреат премії імені Джеймса Мейса (за утвердження історичної пам’яті українського народу) – Олександр Палій:

“Сходив на допрем’єрний показ фільму «Чорний козак» режисера Владислава Чабанюка. Мушу визнати – був приємно вражений. Усе ЗНАЧНО краще, ніж можна було подумати, враховуючи, що фільм знімали без гонорарів і майже без грошей, якщо поділити їх на обсяг вкладених зусиль (через брак коштів зйомки тривали 10 років!).

Фільм знято народною кіностудією «Мальва» та громадською ініціативою «Толока. Легедзине».

Єдина професійна акторка у фільмі Марина Юрчак зіграла блискуче. Думаю, при розвитку нашого кінематографу вона стане зіркою.

Решта акторів – аматори, але не прості. Серед них письменники і видавці Брати Капранови, поет і казкар Сашко Лірник, політтехнолог Денис Богуш та ін.

Щодо самого фільму, то в ньому є зав’язка, є логіка, є катарсис і є несподіваний фінал, а все це дуже немало.

Фільм явно самобутній і нізвідки не списаний (хоча б тому, що списувати нема з чого).

Іноді аматорська гра акторів другого плану кидається у вічі, іноді здається, що забагато побутових діалогів, але все згладжується щирістю.

Фільм беззлобний, наповнений тихою, теплою українською зверхністю до воріженьків. Фільм показує якусь філософську істину, що зло – це лише брак добра.

І при цьому фільм дуже архетиповий для щиро українського кіно, схоже, казками марив і Довженко, і Параджанов.

Восени фільм вийде на екран, практично одночасно із другою великою прем’єрою осені – фільмом «Король Данило» Тараса Химича.”

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру