Археологи розпочали нові розкопки підземель Софійського собору в Києві

Дата: 27.06.2018
Автор:

У Національному заповіднику “Софія Київська” розпочали спелеоархеологічні дослідження у садибі Софійського собору. Розкопки проводять на місці провалу, який утворився цього квітня, йдеться на сайті заповідника.

“Вірогідно, цей провал – над трасою стародавнього підземелля, яке в XVII–XVIII столітті використовували як монастирський льох”, – зазначили в “Софії Київській”.

Підземелля в заповіднику – велика та розгалужена печерна галерея. Лежить на глибині чотирьох метрів від сучасної поверхні. Окремі ділянки стін та склепіння у давнину були укріпленні цегляним муруванням. У стінах галереї були різноманітні ніші, в яких зберігали припаси та господарське майно монастиря.

“Наприкінці XVIII століття це підземелля перестали використовувати, засипавши до нього вхід. Упродовж ХІХ–ХХ століття на цьому місці неодноразово утворювалися провали, які в 1916 та 1970-х роках обстежувалися відомими київськими археологами – Олександром Ертелем та Ірмою Тоцькою. На жаль, їхні дослідження залишились незавершеними”, – наголосили у заповіднику.

Раніше “Український інтерес” писав, із 1 червня у Софійському соборі розпочали підготовку до реставрації. Зокрема цьогоріч планують відновити південну частину підкупольного простору, а саме мозаїки та фрески ХІ століття.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру