З історії витинанок 90-річної давнини: навіть з еміграції в Парижі українці “давали залпи з інформаційної зброї”

Дата: 17.06.2018
Автор:

«Українським дітям – Рідне Військо» – під такою назвою україномовний журнал «Тризуб» видав 1929 року у французькому Парижі  витинанки-саморобки для дітей.

Інформацію про цей стародрук днями розшукали і розмістили у фан-групі сучасного коміксу «Воля:The Will» патріоти українського Владислав Запорожець та Роман Величко.

У описі-рекламі витинанок зазначалося, що це – «великий аркуш бристольського картону в фарбах, що представляє піхоту, кінноту, гармати тощо армії УНР з 1920 року. Постаті козаків до витинання, робота маляра-баталіста Л. Перфецького. Найкращий подарунок нашим дітям. Добра розвага – малим, дорослим – гарна оздоба до хати».  Вирізані з картону солдатики виставлялися як для гри, так і для прикраси книжкових полиць в оселях українців, що вимушено опнилися на еміграції, проте не збайдужіли до того, що відбувається на Батьківщині.

Аркуш з витинанками коштував 2 франки, за пересилання з Парижа по території Франції слід було доплатити  15, а за кордон – 30 сантимів. Причому, замовити можна було як в редакції журналу «Тризуб» в Парижі, так і в її представництвах у Канаді, Румунії, Польщі та Чехословаччині.

Де б не були на еміграції, свідомі українці за кожної нагоди застосовували проти ворога «інформаційну зброю»…

Довідка про художника, що створив витинанки з воїнами Армії УНР

Леонід Перфецький народився 23 лютого 1901 року в селі Ладижинка (сучасний Уманський район Черкащини). В часі Визвольної боротьби – сотник Армії УНР. На еміграції навчався живопису в мистецькій школі Олекси Новаківського у Львові та у Краківській Академії Мистецтв у Польщі. 1925 року переїхав до Франції, де в Парижі навчався у майстерні художника Андре Лота.

В часі Другої світової війни Леонід Перфецький вступив до української дивізії «Галичина».як воєнний художник-кореспондент. Від 1954 року й до самої смерті 1977 року жив у канадському Монреалі. Де б не жив – не забував про рідну Уманщину й Україну…

Олександр БРАВАДА

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру