У Холодному Яру вшановують повстанців, які загинули в боях за Волю України

Дата: 29.04.2018
Автор:

Пам’ятний хрест зі словами Юрія Горліса-Горського “Холодний Яр живий, він знає, хто свій, а хто ворог…” – відкрили 28 квітня на Чигиринщині, вшановуючи тих, хто боровся за Волю України століття тому.

Повідомляючи про це на своїй сторінці у Facebook, голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко зазначив: “Ми стояли на землі Холодного Яру, повстанці якого не тільки стали легендою завдяки безмежній відвазі, а ще й стали прикладом для усіх наступних поколінь борців за Волю: спочатку для бійців УПА, а потім – і для воїнів сучасної української армії, де чорний прапор Холодного Яру можна бачити практично у кожному підрозділі. Бо як сказав колись один з біців-добровольців, вогонь Холодного Яру зігріває серця українців і спалює наших ворогів…

Коли ми говоримо про необхідність єднання українців – часто згадуємо єднання УНР та ЗУНР в єдину національну державу. А Універсал Злуки українських Заходу і Сходу століття тому на Софійській площі в Києві зачитував член Директорії УНР Федір Швець, який теж народився на Холодноярщині – в Жаботині Кам’янського району.

Нині ж всі патріоти гуртуються навколо Президентської ініціативи звернення до Вселенського Патріарха щодо надання Томосу про автокефалію Єдиної Української Православної Церкви. А в 1919 році УНР вже мала автокефальну церкву і першим митрополитом її став Василь Липківський, уродженець Монастирищенського району, який навчався в Умані, а потім був законовчителем у Черкаській чоловічій гімназії. За визначенням академіка Агатангела Кримського, саме Липківський став “апостолом українського релігійно-національного відродження”.

Черкащани в усі часи не тільки щиро вірили у Бога, а й у те, що перед Богом українці рівні серед рівних і вільні серед вільних. НАЗАВЖДИ. І право на це відстоюють, як і сто років тому – зі зброєю у руках і з вірою в Бога і перемогу Добра…”

Холодноярські вшанування продовжуються і сьогодні, 29 квітня.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру