У музеї-скансені “Козацький зимівник” на Волині провели толоку

Дата: 23.04.2018
Автор:

21 квітня, напередодні Міжнародного дня  Землі,  на території експозиції просто неба «Козацький зимівник» Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району пройшов важливий і цікавий захід – КОЗАЦЬКА ТОЛОКА.

            Понад пів-сотні дітей різного віку – вихованці ГО «Герць» (отаман Роман Ковальчук) та членами Волинської федерації «Бойового Спасу» (Гаврилюк Сергій) разом з батьками приїхали з Луцька, щоб взяти участь у такій корисній і важливій справі. Адже Музей-скансен, один з найбільших музеїв нашого краю, що входить у першу десятку найкращих екскурсійних послуг в Україні, потребує робочих рук для наведення благоустрою на території у17 гектарів.

Після проведення інструктажу по техніці безпеки, дітям було доведено план роботи на толоці і робота закипіла на всій території скансену. Батьки і собі визвались працювати, щоб своїм прикладом заохочувати дітей. Жінки, переодягнувшись, взялися мастити і білити «курну» хату. Адже до неї не приступала робоча рука уже два роки, від коли тривала рейдерська атака на музей. А чоловіки – пішли на Січ, облаштовувати загорожу з частоколу. Там потрібно було сильної чоловічої руки: підготувати і закопати стовпи на огорожу частоколу Січі.

Меншим дітям було доручено загрібати сухе листя в рекреаційних місцях. Старшим поставлена більш відповідальна робота, а саме: вимити вікна і двері у хатці після проведеного ремонту, що згоріла наприкінці минулого року; перенести жерді до циркулярки, підготовивши їх до облаштування частоколу на Січ; розкидати гній на грядку; поскладати дрова в клуню; побілити дерева в музейному садку та інше.

Робота закипіла без «розкачки». Прикладом їм був їх отаман ГО «Герць» Роман Ковальчук, який поспівав до кожної групи козачат, де було важко. Проте втоми вони не відчували, так як були загартовані у тривалих тренуваннях  козацького бойового мистецтва.

А коли через декілька годин роботу скінчили, охоронець музею запріг коні і отаман ГО «Герць» покатав дітей каретою на конях. Ну і звичайно, за старим козацьким звичаєм, на завершення такої важливої і корисної справи працівники музею пригостили учасників толоки смачним справжнім козацьким кулішем.

Потім була розважальна програма. Діти грали у козацький футбол, спортивні ігри та запускали повітряного змія. Їм посміхалася матінка-природа, раділа Земля, а земляна ящірка сама йшла до рук, щоб поспілкуватися юними природолюбами.

Цей день запам’ятався їм на довго. Так як діти не тільки відчули фізичну працю, а й пройшли необхідну підготовку на витривалість. Монотонність фізичної праці, що тривала декілька годин, загартовувала їх до терпіння, переборювала страх перед поставленим завданням: «а чи зможу я це зробити?».

І вони змогли, разом, спільними зусиллями, навіть хизуючись один поперед одного своєю спритністю і силою, виконали роботу, якою самі ж потім дивувалися.

А дирекція Музею не тільки подякувала отаману Роману, батькам та дітям, а й запросила їх на подальшу співпрацю. Вона розгорнеться вже влітку з організацією проведення спортивно-оздоровчого табору на території Музею-скансену. Адже тут є всі умови: і ставок, і млинок, і світло, і вода, поруч з Луцьком.

Такі важливі і корисні громадські толоки сприяють і вихованню, і загартуванню підростаючого молодого покоління, захисників і господарів своєї Матінки-Землі.

 

Директор Музею-скансену, вчитель Бойового Гопака, отаман МГО «Школа козацького гарту»                              Олександр СЕРЕДЮК

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру