Росія намагається викупити останки Київського князя Ярослава Мудрого, вивезені у США під час Другої світової війни

Дата: 19.02.2018
Автор:

Навіть цей портрет Київського князя Ярослава Мудрого, мальований українським художником Артуром Орльоновим, росіяни нещодавно нахабно використали для серії путінських виставок про "рассійского" князя. З приводу цього сам художник Орльонов обурено заявив, що розцінює крадіжку портрета його роботи як нахабне використання з метою підлої фальсифікації історії - втім, зазначив, що нічого іншого і не очікував від сусідів, у яких крадіжки чужої історії вже стали "державною ідеєю"...

Росія намагалась викупити останки Ярослава Мудрого за 2 мільйони доларів. Про це Експрес-online повідомила Неля Куковальська, генеральна директорка Національного заповідника “Софія Київська”.

“Я отримала письмове свідчення від людини, яка брала участь у таких торгах у 2016-2017 роках,  — каже Неля Куковальська. — На зустрічі були представники Росії, а також священники храму Святої Трійці у Брукліні, де, як мені повідомили, і зберігаються мощі Ярослава Мудрого. Росіяни запропонували 2 мільйони доларів, однак, священикам ця сума видалася замалою.  Ще одна причина відмови — представники духовенства побоялися це зробити, оскільки у Департамент юстиції США з України надійшов лист щодо розшуку останків нашого князя. Однак впевнена, що росіяни не полишили цю ідею. Також мені відомо, що в Росії створено спеціальну групу науковців, які досліджують усі матеріали щодо останків Ярослава Мудрого”.

Тим часом, делегація українських священиків нещодавно побувала у США, де з представниками храму Святої Трійці обговорили проведення експертизи ікони Миколи Мокрого (першої чудотворної ікони Русі), яку вивезли з Києва разом із останками князя у 1943 році.

P.S. Чому путінській Росії так хочеться “примазатися” до слави Великого Князя з Києва? Швидше за все, щоб розповідати чергові байки європейцям – як це вже невдало пробував Путін під час візиту до Франції, де був осміяний президентом Макроном, коли спробував розповісти про те, що княгиня Анна Київська, яка стала кролевою Франції, були родом… з росії.

Схоже, про Ярослава Мудрого нашим сусідам хочеться розповідати як про “свого” ще більше з-за впливу Києва на політику в усій тогочасній Європі. Сповнений прагнення зміцнити положення Київської Русі у Європі, Ярослав сприяв одруженню своїх дітей з королівськими династіями Старого Світу. Сам він у 1019 році узяв шлюб з дочкою норвезького конунга Олава Ейріксона – Інгігердою. Усі його діти одружилися з членами правлячих сімей континенту:

  • Старший син Ілля – з дочкою датського та англійського короля Кнута;
  • Другий син Ізяслав – з донькою правителя Польщі Казимира Гертрудою;
  • Святослав – з онукою німецького цісаря Генріха II;
  • Всеволод – з візантійською принцесою Марією;
  • П’ятий – Ігор – з принцесою з Німеччини Кунігундою.

Чотири доньки Ярослава (Єлизавета, Анастасія, Анна і Агата) стали королевами чотирьох країн: Норвегії, Словаччини, Франції та Англії. За широкі родинні зв’язки князя стали називати «Тестем Європи»…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру