«Решето» Донаеропорту і обличчя «кіборга»: Нацбанк випустив нову пам’ятну монету

Дата: 31.01.2018
Автор:

Прострілена арматура та військовий на тлі напівзруйнованої вежі Донецького аеропорту. 30 січня Нацбанк запустив у обіг пам’ятну монету на згадку про “кіборгів”.

Монета вже встигла викликати чималий ажіотаж. На її презентацію прийшли самі кіборги, а у відділення НБУ ринули нумізмати, передає “5 канал”.

242 дні кіборги обороняли Донецьке летовище. Понад 200 армійців загинули там у боях. На згадку про цей героїчний сюжет в українсько-російській війні Нацбанк відкарбував монету.

Художники перелопатили тисячі фотографій і з першої спроби створили ескіз. На аверсі – руки, що тримають зброю різних епох, на реверсі – збірний образ армійця на тлі напівзруйнованої вежі ДАПу.

“Буквально в цьому місці, примруживши око, можна подумати, що це вишиванка. Насправді – це побите кулями залізо. Це – документальний образ цього металу. Бо вражали ці руїни і цей метал, посічений осколками і кулями”, – пояснює художник, співавтор ескізу монети Володимир Таран.

Зображене на папері переносив на метал колишній АТОвець та гравер монетного двору Володимир Ровенко. У процесі довелося принести на роботу свій шолом, у якому пройшов Дебальцеве. Тепер і він – на монеті.

Пам’ятна монета вийшла мільйонним тиражем. Номінал – десять гривень.

Це перша монета зі спеціальної серії, присвяченої українській армії. Наступні, анонсують в НБУ, карбуватимуть на честь воїнів-добровольців та 100-річчя створення Військово-морського флоту.

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру