На унікальній виставці, створеній з експонатів 29 музеїв і архівів України, Польщі, США та Швейцарії, можна буде бачити особисті речі Петлюри та раритети військових і цивільних установ УНР

Дата: 22.01.2018
Автор:

Особисті речі Симона Петлюри та Володимира Винниченка, Універсал Директорії про затвердження злуки УНР та ЗУНР, прапор 1-го пішого Запорізького імені гетьмана Петра Дорошенка полку. Все це і не тільки, можна буде побачити у Києві в рамках міжнародного виставкового проекту «Українське коло».

Українське колодо сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)” – це міжнародний виставковий проект, присвячений драматичному і доленосному періоду української історії, який призвів до створення модерної держави на українських етнічних теренах.

Виставку, що створювалась за участі 29 музеїв, архівів та приватних збірок з Польщі, США, Швейцарії та України можна буде оглянути у Музеї історії міста Києва з 23 січня до 18 березня.

Виставка об’єднує чотири тематичних блоки:

І. Відродження Нації охоплює період березня 1917 – січня 1918 р. Це час національного пробудження. Це час між Першим і Четвертим універсалами: між декларацією автономії України до проголошення незалежної Української Народної Республіки.

ІІ. Розбудова Держави. Цей блок оповідає про законодавчу працю, створення державних інститутів, введення в обіг грошової одиниці та формування банківської системи, духовну революцію українців, освіту та культуру, створення УАПЦ.

ІІІ. Змагання за Україну: збройна боротьба українців за право самовизначення, що тривала чотири роки.

IV. Міжнародне визнання України. У фокусі цього блоку – дипломатія Української революції 1917–1921 рр.

Експозиція виставки побудована на оригінальних експонатах, люб’язно наданих 29 провідними музеями, бібліотеками, архівами та шанувальниками старовини чотирьох країн світу – України, Польщі, США та Швейцарії.

Більшість артефактів не була відома не тільки широкому загалу, але й вузькому колу фахівців.

Серед представлених раритетів, які за 100 років експонуються вперше, Універсал Директорії про затвердження злуки УНР та ЗУНР в єдину соборну державу 22 січня 1919 р. із фондів ЦДАВО України, прапор 1-го пішого Запорізького імені гетьмана Петра Дорошенка полку з Музею Війська Польського у Варшаві.

Також меморіальні речі Симона Петлюри та Володимира Винниченка з Української Вільної Академії Наук у Нью-Йорку; документи про вступ України до Ліги Націй з Архіву офісу ООН у Женеві, державні печатки тієї доби – печатка УЦР, Велика печатка УНР – з колекції Музею історичних та культурних реліквій родини Шереметьєвих.

Під час відкриття виставки відбудеться спецпогашення Укрпоштою художнього блоку марок “Державні печатки України” з зображеннями  експонатів, представлених на виставці, та портретами провідників українського руху періоду національно-визвольних змагань початку ХХ ст. – головою УЦР Михайлом Грушевським, керівником першого українського уряду – Володимиром Винниченком, гетьманом України Павлом Скоропадським, головою Директорії УНР Симоном Петлюрою.

Куротор проекту: Юрій Савчук

Час: з 23 січня до 18 березня (з вівторка до неділі 11.00.-19.00, понеділок – 11.00-16.00)

Місце: Музейно-виставковий центр “Музей історії міста Києва”, вул. Б. Хмельницького,7

Контакти: 044 520 28 22

www.istpravda.com.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру