Бронемашини “Остін” повертаються… Завдяки творцям коміксу ВОЛЯ

Дата: 06.12.2017
Автор:

Ідеальний подарунок-нагадування про безперервність Визвольної боротьби підготували до Дня Збройних Сил України творці популярного коміксу ВОЛЯ. Це – унікальна мініатюра (маштабу 1:100) “стім-панк OSTIN” з коміксу ВОЛЯ, яка буде цікава для цінителів військової техніки та української історії – причому, незалежно від віку людини. Мініатюра являє собою стім-панк версію реально існувавшої британської панцерної автівки “ОСТІН”, певна кількість яких знаходилась на озброєнні Української Держави під час Перших Визвольних Змагань.

Параметри мініатюри:
- Довжина: 5 см
- Ширина: 2,4 см
- Висота: 2,5 см

Особливість мініатюри: кулеметні башти фіксуються на магнітах, що забезпечує їх обертання на 360 градусів.

Зробити замовлення мініатюри “Остін” можна на сайті ВОЛЯ.

Довідка

Остін (англ. Austin armored cars) – панцирник, розроблений під час Першої світової війни британською компанією «Остін» (Austin Motor Company). Мав карбюраторний 4-циліндровий двигун потужністю 30 кінських сил. Розвивав швидкість 50-60 км за годину, долав водні перешкоди глибиною до 0,6 метра та рови й траншеї глибиною до 1,3 метра. Розрахований на екіпаж з 4-х чол., кожна з двох броньованих башт була озброєна кулеметом «Максим» (6000 патронів).

Старшини Гайдамацького коша Слобідської України біля "Остіна". Квітень 1918 року

«Остін» широко використовувався військами Російської імперії в часі Першої світової, а опісля – служив як «червоним» і «білим» московитам, так і Арміям Української держави, УНР та ЗУНР. Одна з найпопулярніших світлин «Остіна» на теренах нашої держави зроблена у квітні 1918 року очевидно, десь на території Донбасу – на ній зафіксовано двоє старшин Гайдамацького коша Слобідської України.

Одиничні екземпляри мали армії Фінляндії (два «Остіни» урядові війська відбили у червоних «сепаратистів», які отримали бронемашини з більшовицької Росії), Німеччини (чотири трофейні бронемашини німці використали у боях проти комуністів «Веймарської республіки»), Болгарії, Румунії, Австрії та навіть Японії і Монголії. Країна-виробник використала їх у боях англійських військ у Ірландії, Месопотамії та Афганістані.

Найдовше бронетранспортери «Остін» використовувалися у арміях Естонії та Латвії – аж до 1940 року. Правда, в обох цих країнах Балтії було всього лише по одній такій бронемашині…

Ярослав ЗВЕНИГОРА

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру