Росіянин, який воював за Україну в «Азові», посмертно нагороджений відзнакою «Холодний Яр»

Дата: 23.09.2017
Автор:

Відзнакою «Холодний Яр» посмертно нагороджений боєць полку «Азов» Андрій «Балаган». У серпні 2014 року росіянина, який воював за Україну, зрешетили осколки фугаса – за бронею БМП, що дорогою між полями соняшника і кукурудзи йшов на штурм Мар’їнки…

Побратим Андрія по «Азову», очільник «Національного Корпусу» Миколаївщини Ілля Зелінський згадує його як послідовного борця з режимами Путіна і Януковича, активного учасника подій на Манежній площі в Москві (після чого і виїхав до України), а потім – на Майдані Незалежності і вулиці Грушевського в Києві: «Вірний друг, ніколи не відмовляв у допомозі, активний учасник Революції Гідності. Окрім столиці, брав участь і у революційних подіях у Миколаєві, у штурмі наметового містечка сепаратистів 2013-го, за що вже посмертно отримав відзнаку «За заслуги перед Миколаївщиною» ІІ ступеня».

Позивний «Кабіна» так розповідає про «Балагана»: «Андрій був чоловіком, який ніколи не здавався. Навіть знаючи, що програє, все одно йшов до кінця. Я знав його до війни, він переїхав з Росії до нас через свої політичні погляди, і Україна стала для нього новою Батьківщиною. Тому коли почався конфлікт на Сході, він не задумуючись пішов добровольцем на фронт – «Балаган», як і будь-яка нормальна людина, вважав неприйнятними спроби повернути Рядянський Союз – тюрму народів. Він був надзвичайно інтелектуально розвиненим хлопцем, багато читав та досить добре розбирався у політиці. Як би дивно це не звучало, він помер як і хотів – віддав життя за свої ідеали, загинувши справжнім Воїном у бою».

Посмертно Андрій «Балаган» нагороджений найвищою недержавною нагородою – орденом «Народного Героя України» – для громадянина Росії, який бився за волю нашої нації, зробили виняток із правил нагородження. На срібло для цих відзнак свого часу віддав свою чемпіонську медаль навіть знаменитий український боксер В’ячеслав Узелков…

На ордені «Народного Героя України» у «Балагана» – червоно-чорна стрічка на колодці, нинішня ж відзнака «Холодний Яр» за основу має мальтійський хрест з променями червоно-чорними і синьо-жовтими, як на прапорах нації і її боротьби за Волю.

Коментуючи нагородження Андрія «Балагана» головою Черкаської ОДА Юрієм Ткаченком, побратим загиблого по «Азову», очільник «Національного Корпусу» Черкащини Дмитро Кухарчук («Сліп») зазначив: «Дякую Юрію Ткаченку за тe, що нe забуває гeроїв. Пам’ятаю, як їдучи звільняти Мар’їнку «Балаган» кричав: “Til Valhall!”***.

Зараз він самe там, воює і допомагає воювати нам…
Нагорода відправиться до Миколаївського музeю суднобудування і флоту, що ранішe був канцeлярією Чорноморського флоту. Сьогодні ж там збeрігаються найвищі звитяги тих часів і сьогодeння. Там є і куточок Балагана.
Побачимось, братe…»

Прим.:

*** «Til Valhall!» – «У Вальхаллу!» – клич перед боєм давніх вікінгів, які вірили, що душа воїна, полеглого в бою зі зброєю у руках, потрапляє до Вальхалли – небесного палацу Одіна…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру