Колекціонер з Кіпру подарував музею в Каневі надзвичайно цінне зібрання філателістичної Шевченкіани

Дата: 18.06.2017
Автор:

18 червня у музеї Тараса Шевченка в Каневі на Черкащині відбулося урочисте відкриття виставки філателістичної  Шевченкіани, подарованої  українцем з міста Лімасол (Кіпр)  Георгієм Георгіадісом .

Власник філателістичної колекції Георгій Георгіадіс родом з Чигиринщини, пише Черкаси.city з посиланням на сайт Шевченківського національного заповідника в Каневі. У дитинстві зацікавився поштовими картками та марками. З часом захоплення переросло у справу всього життя. Майже сорок років збирав, досліджував, систематизував, оформлював власну філателістичну колекцію. З 1971 року основою його колекції стала філателістична Шевченкіана. У рік відзначення 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка колекціонер вирішив подарувати свою колекцію Шевченківському національному заповіднику.

Впродовж 2015-2016 рр. автор передав дві колекції конвертів і поштівок. Перша − з спецпогашеннями (1961 – 2004), здійсненими на батьківщині Тараса Шевченка (с. Шевченкове Звенигородського району), місці його поховання (м. Канів), а також Києві, Харкові, Станіславі, Ленінграді, Москві, Томську. У другій колекції − конверти з марками із серії «200-річчя з дня народження Тараса Шевченка», «Натхненні Кобзарем» з репродукціями мистецьких творів художників-лауреатів Шевченківської премії та спецпогашеннями в Україні та за кордоном.

Представлена на виставці колекція налічує понад 600 унікальних предметів музейного значення, пов’язаних з іменем Тараса Шевченка: поштові штемпелі домарочного періоду Росії, поштові штемпелі і марки Росії (1858-1865), поштові марки царської Росії (1913-1917), поштові марки і блоки України, поштові марки СРСР, марки і конверти зарубіжних країн, поштові конверти та поштові картки України зі спецпогашеннями, картмаксимуми СРСР та Росії, зчіпки марок України з купонами та інші поштові відправлення. У колекції  більше десяти речей, які оцінюються в категорії раритетів як RR.

На стендах експонуються унікальні зразки поштових відправлень домарочного періоду. Це аркуші з текстом листа, що надсилається без конверта. На ньому поставлені відмітки, вказані адреси і поставлені штемпелі. У колекції – поштові відправлення з Житомира, Кам’янця-Подільського, Черкас, Чигирина, Києва, Москви (1843−1851, 1855), С.-Петербурга (1839, 1841,1845, 1858,1860, 1861), Орла (1861) з залишками сургучевих печаток та без них. Є також чотири марки Пошти Російської імперії (1913). Особливо рідкісними у колекції є поштові марки Української Народної Республіки, випущені у Відні (1920) у серії «Віденська марка».  Але ці марки не були у поштовому обігу. У 2010 році Пошта України випустила поштовий блок «90 років поштовим маркам Української Народної Республіки». У колекції також представлені марки, видані та проштамповані у Польщі, Угорщині, Чехословаччині, Болгарії, Румунії, Німеччині, Великобританії, Італії, Франції, Австрії, США, Канаді, присвячені ювілеям геніїв світової культури.

У 2011 році Георгій  Георгіадіс презентував колекцію «Сторінки життя Великого Патріота» на всесвітньому філателістичному сайті, де представлено філателістичні колекції більше 60 країн світу.

Георгій Георгіадіс

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру