У Канівському районі на Черкащині виявлено рештки трипільського поселення

Дата: 17.03.2017
Автор:

Під час обробітку земельної ділянки у Канівському районі на Черкащині плуг витягнув на поверхню залишки… трипільського поселення (приблизно 5 000 – 2 700 років до н.е.). Глечики і кераміка до механічного пошкодження були цілими… На це вказують свіжі сліди на рештках посуду.

На місце події виїхав начальник управління культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА Oлег Островський. Ось як він сам про це розповідає: «16 березня отримав дзвінок від стурбованих активістів м.Канів. Вони повідомили, що знищується археологічна пам’ятка – поселення трипільців. 
Відразу виїхав до Канівського району. Дійсно, на земельній ділянці, яку підготували для сільгоспробіт, колись стояли близько 3-5 трипільських будинків (спалені за звичаєм), але глечики і кераміка була ціла… Пошкодив її вже плуг – це видно на рештках глечика. Поряд розташовані дачні ділянки… Активісти впевнені, що відкрилося можливо 10% поселення, адже трипільці жили великими громадами і будинків зазвичай було багато. Зрозуміло, що вони згоріли, але залишків кераміки багато і лежать вони фактично на поверхні (20-40см)… 
Активісти хочуть , щоб сільгоспроботи більше не проводили, взяли територію під охорону і провели археологічні дослідження… Вони навіть хочуть створити в Каневі “Музей мистецтва Трипільської культури”. Сказали, що міський голова і частина депутатів їх ідею підтримують і готові частково фінансувати…»

Світлана КРАВЕЦЬ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру