У Львові вшанували пам’ять головнокомандувача УПА Романа Шухевича

Дата: 05.03.2017
Автор:

5 березня у Львові, у мікрорайоні Білогорща, вшанували пам’ять головнокомандувача Української Повстанської Армії Романа Шухевича.

Про це повідомляє кореспондент Вголосу.

Зокрема, до пам’ятника Роману Шухевичу поклали квіти. Згодом відбулось громадське віче, у якому взяли участь представники українських націоналістичних сил.

Нагадаємо, що в ніч з 4 на 5 березня 1950 року у тодішньому селищі Білогорща, яке тепер входить до Залізничного району Львова, чекістами було вбито головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Як пишуть історики, Роман Шухевчи почувши, що радянські вбивці увійшли до будинку, де переховувалися повстанці, через дерев’яну перегородку «криївки» і з пістолетом в руках здійснив спробу прориву. При цьому Р. Шухевич пострілом вбив начальника відділення Управління 2-Н МДБ УРСР майора О. Ревенка і збив з ніг полковника В. Фокіна, заступника начальника УМДБ у Львівській області. Але на виході з будинку він був вбитий автоматною чергою. У записці по «ВЧ», яка 5 березня 1950 р. була терміново надіслана «чекістами» з Львова на ім’я міністра державної безпеки СРСР В. Абакумова і міністра держбезпеки УРСР М. Ковальчука, стисло повідомлялося, що Р. Шухевич «вчинив збройний спротив, відкрив вогонь з автомата» і «попри вжиті заходи до захоплення живим, в ході перестрілки був вбитий сержантом 8 CP 10 СП ВВ МДБ». У документі також повідомлялось, що тіло Р. Шухевича було впізнане його сином Юрієм, колишньою зв’язковою Проводу ОУН Катрусею Зарицькою («Монета») та колишнім господарським референтом Проводу ОУН 3. Благим («Шпак»)

Вголос

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру