Патріарху Філарету виповнилося 88 років

Дата: 23.01.2017
Автор:

На фото - Патріарх Філарет у козацькій церкві Петра Багатостраждального (Калнишевського) у Холодному Яру на Черкащині

Сьогодні, 23 січня, свій 88-й день народження святкує глава Української православної церкви київського патріархату Філарет.

Він народився 1929 року у с. Благодатне Донецької області.

Випускник Московської духовної семінарії Російської православної церкви. 1950 року прийняв монашество. Єпископ Лузький (1962), Віденський і Австрійський (1962–1964), Дмитрівський (1964–1966); митрополит Київський і Галицький, екзарх України Російської православної церкви (1966–1990).

Після смерті московського патріарха Пимена в 1990 році став місцеблюстителем московського патріаршого престолу.

Ініціював створення Української православної церкви в складі Московського патріархату (УПЦ (МП)), став її першим митрополитом (1990–1992).

Внаслідок здобуття Україною незалежності 1991 року Філарет виступив поборником української церковної самостійності. 1992 року створив незалежну від Москви Українську православну церкву Київського патріархату.

Був заступником київського патріарха (1992–1995). Після смерті предстоятеля Володимира Філарет очолив Київський патріархат. Він виступає за міжцерковний діалог в Україні з метою створення єдиної української помісної православної церкви.

У березні 2013 р. від імені Української православної церкви Київського патріархату Філарет закликав українців та поляків до взаємного прощення за трагедію польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни.

Під час подій грудня 2013-січня 2014 року неодноразово висловлювався на підтримку Євромайдану, нині постійно переймається духовною опікою та волонтерською допомогою для бійців АТО.

Главу УПЦ (КП) привітав з днем народження Президент України Петро Порошенко. Від імені українського народу він побажав Філарету многих літ.

«Глибоко символічно, що святіший патріарх Філарет, народжений на Донеччині, в нині окупованому селищі Благодатне, Амвросіївського району, гордо несе прапор українства, плекає ідею незалежної Української Церкви. Його молитви дають усім наснагу у захисті правди і справедливості, збереженні національної єдності, забезпеченні нашої перемоги над ворогом», – йдеться у вітанні, розміщеному на офіційній Facebook-сторінці Президента.

http://zik.ua/

“Козацький край” приєднується до вітань та щиро зичить Патріарху Філарету нових перемог і звершень в ім’я незалежної України!

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру