У Чернівцях виділили чверть мільйона гривень на перевидання унікальної старовинної книги про буковинські вишиванки

Дата: 21.01.2017
Автор:

Чернівецька міська рада виділила 250 тисяч гривень на перевидання книги “Взори вишивок домашнього промислу на Буковині” Еріха Кольбенгаєра.

За це рішення, яке запропонував підтримати лідер фракції “Рідне місто” Василь Продан, сьогодні проголосувала більшість депутатів міськради, пише molbuk.ua

Зокрема, у книзі представлені орнаменти вишиванок, які притаманні кожному району Чернівецької області.

Наразі оригінал книги існує в єдиному екзеплярі, він був виданий 105 років тому. Він містить у собі понад 100 сторінок різних схем вишиванок.

За інформацією сайту raremaps.com.ua, книга “Взори вишиванок домашнього промислу на Буковині” є “надбанням світової цивілізації, яскравим творінням буковинців, що мешкали на Буковині, нині територій України та Румунії”.

“Розповідають, що на початку минулого століття цей альбом готувався до приїзду самої цісарівни (про що свідчить надпис, присвячений на титульному аркуші альбому), яка особливо шанувала вишивку. Інженер Кольбенгаєр, котрий викладав у Чернівцях в архітектурній школі упродовж десяти років, збирав, замальовував, обробляв буковинські орнаменти та видав дуже ошатну книгу. Вона складалася з окремих цупких аркушів, бо ж майстрові потрібні ілюстрації, які можна вийняти, вибрати з них декілька орнаментів і створити власну композицію. В минулому році відзначалося 100-річчя з дати виходу цього видання”, – йдеться у описі до книги.

Депутати передбачили виділення коштів з міського бюджету на 500 примірників цієї книги.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру