ТОП-10 найбільш “яскравих” і примітивних фейків російської пропаганди у 2016 році

Дата: 04.01.2017
Автор:

Міжнародне волонтерське співтовариство InformNapalm підготувало огляд ТОП-10 фейків російської пропаганди, які поширювалися в 2016 році.

“Зрозуміло, список російських фейків не обмежуються десяткою, представленої в цьому аналізі, і ви легко можете додати свої варіанти і доповнити перелік з 10 до 100+”, – зазначають автори публікації.

Список самих “яскравих” російських фейків 2016 року:

1) “Укропівці” живцем закопали “ополченця”.

 Щоб підкреслити жорсткість українських “карателів”, російські пропагандисти вкинули в соцмережі постановочне відео, де чоловіки у військовій формі в балаклавах, нібито ЗСУ, кидають людину в яму, а потім засипають землею. При цьому для більшої реалістичності додали українську мову: “Ще не здох … тримай”. А як надгробки нещадні “укропівці” поставили табличку “Сепар”. Дивно, чому ще кров розіп’ятого хлопчика не потрапила в кадр. Фейкове відео з радістю поширив канал Міноборони Росії “Зірка” і РЕН-ТВ.

2) Rammstein – “прихильник Путіна”

Російська пропаганда розповсюдила інформацію про те, що соліст групи Rammstein Тілль Ліндеманн є затятим фаном Володимира Путіна.

 Мовляв тому Тілль і одягнув футболку з портретом Путіна. Насправді ж, на футболці Тілля був зображений череп. “Комсомольская правда” пішла далі всіх, опублікувавши фейкову фотографію в статті “Соліст Rаmmstein: Навіть Ангела Меркель не може похвалитися такою популярністю, як Володимир Путін”, де вся цитата Тилля вигадана від першого до останнього слова – співак повідомив, що такого не говорив.

Пропагандисти настільки розлютили Тілля, що публікація в виданні Bild так і називається “Я став жертвою путінської пропаганди”.

3) Пропагандисти телеканалу “Росія 1” видали дівчину в залі суду, де проходив допит Віктора Януковича, за замміністра МВС Анастасію Дєєву.

“Підкинути випорожнень на вентилятор пропагандисти можуть і просто так, якщо сильно захочуть. Вибрали на відео будь-яку дівчину в окулярах, як у Анастасії Дєєвої (однієї наявності очок досить, більше подібностей не потрібно, і так “піпл схаває”, за логікою пропагандистів), і вуаля – є привід розповісти про інтимні фотосесії скандального заступника міністра МВС України “, – зазначають волонтери.

“Швидше обговорюють появу в залі суду зама Авакова. Під час трансляції в кадр дійсно потрапляє ось ця блондинка в блузці. І той факт, що Анастасія Дєєва в блузці вже сам по собі примітний. Інтернет знає Дєєву в іншому образі. Це та сама Дєєва, яка в відомстві Авакова відповідає за євроінтеграцію – ну а за що ж ще. І всім своїм виглядом демонструє близькість до вільної Європі”, – прокоментував пропагандист.

4) Авіаносну групу ВМФ РФ проілюстрували фотографією ВМФ США.

У російських ЗМІ вдавалися і до графічних маніпуляцій, намагаючись надати мощі вітчизняному флоту. Так групу кораблів ВМФ РФ на чолі з ганебним і димлячим авіаносним крейсером “Адмірал Кузнєцов”, що увійшла в протоку Ла-Манш, російські ЗМІ проілюстрували фотографією авіаносної групи ВМФ США. Кумедний фейк, який висміяли в соцмережах, надав додаткового трагізму “копчення” російського флоту.

5) ФСБ в Криму видали страйкбольну зброю за бойову. Сфабриковане звинувачення.

Активно в своїй роботі використовують фейки і російські ФСБ, за підтримки ЗМІ.

Так, в листопаді 2016 InformNapalm оперативно розкрив фейк оперативної зйомки ФСБ, в якій силовики в окупованому Криму видали страйкбольну зброю за бойову і це стало приводом для затримання і позбавлення волі українських експертів.

У фейку були незграбно сфабриковані навіть деталі – пара пакетиків з написом “Перець червоний”, щоб і самому недалекому російському телеглядачеві донести, що “шпигуни-терористи” з України. Звичайно, без “важкої артилерії” – “візитки Яроша” в сюжеті також не обійшлося.

6) “Троє біженців гвалтували 13-річну російськомовну дівчинку протягом доби в Німеччині”. Ось таке відео поширювалося на російських каналах.

Берлінська поліція чітко заявила: “За результатами розслідування, не мало місця ні викрадення, ні згвалтування”. А взагалі, добре, що пропагандисти в сюжеті хоч не розіп’яли дівчинку, за аналогією з відомим фейком про розп’ятого хлопчика.

7) Кисельов показав підроблене посвідчення дивізії СС “Галичина”.

“У Дмитра Кисельова немає жодного випуску, в якому він би не збрехав, нахабно і цинічно. Але особливо незграбним вийшов ефір, де він в руках показує нібито аусвайс. Однак в документі, що демонструвався пропагандистом, зображена на фото не та людина, про яку говорив Кисельов, текст написаний сучасним шрифтом Times New Roman, з помилками в німецькій мові, які допускаються при перекладі з Google-перекладача. І вишенька на торті – цитата Гітлера зі слів, яких він не говорив “, – йдеться в публікації.

8 ) Сюжет про “поганий Євросоюз” і необхідність взаємодії з Росією, на основі повністю вигаданих слів французів, у яких брали інтерв’ю.

Французький канал Canal+ не полінувався і розібрав по-кісточках весь пропагандистський сюжет “Росія 24” про євроскептиків у Франції, а також відшукав всіх, у кого взяли інтерв’ю російські пропагандисти. Виявилося, що слова французів не те що неправильно переклали, а свідомо приписали їм те, що люди взагалі не говорили.

9) Журналіст Укрінформу Роман Сущенко – “шпигун і диверсант”.

В Інтернеті є статті, які писав журналіст, працюючи у Франції, деякі – з наявністю негативу в сторону Путіна і псевдореспублік. Приїхавши в Москву до родичів, його оперативно “запакувала” ФСБ. При цьому ніяких доказів того, що Роман Сущенко якимось чином збирав складові держтаємниці відомості про збройні сили РФ, ніхто не надав. Черговий заручник путінського режиму, взятий для того, щоб можна було його обміняти на когось “зі своїх” і мати вагу в переговорах.

10) “Російських спостерігачів не пустять на американські вибори”.

Газета “Известия” опублікувала брехливу статтю “Російських спостерігачів не пустять на американські вибори”. Цю ж статтю підхопили інші пропагандисти, наприклад, Russia Today – “United States bars Russian monitors from presidential polls – elections commission”. І вершина розкрутки фейк – представник МЗС РФ коментує даний псевдоінфоповод, максимально легалізуючи фейк. Насправді, російських спостерігачів не допустили лише в трьох штатах, в двох з яких не допустили б спостерігачів з будь-якої іншої країни світу.

“Це лише верхівка айсберга всієї брехні, яка є основою комунікацій російських ЗМІ. І не варто витрачати час на викриття всіх фейків – українці давно вже виробили до них імунітет. Але ніколи не буде зайвим публічно висміяти те, як російські пропагандисти вигодовують своїх громадян дезінформацією. Боротися з російською пропагандою такими ж методами і гнатися за її масштабами, виділяючи мільйони на контрпропаганду марно. Відповідь України повинна бути в асиметричній площині – реальні перемоги на воєнному фронті, реальне підвищення рівня життя, реальні реформи, реальні зміни в українській культурі і т.д “, – відзначають волонтери-розслідувачі.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру