Дивіться в кінотеатрах України фільм “Жива” – історичну драму на реальних подіях з життя зв’язкової УПА

Дата: 23.11.2016
Автор:

У четвер, 24 листопада, у всеукраїнському кінопрокаті стартує історична драма «Жива». Фільм заснований на реальних подіях з життя людини з унікальною долею – зв’язкової Української Повстанської армії Анни Попович. Про це повідомляє агентство Dsnews.ua.

Учасниця партизанського підпілля пережила кілька поранень, арешти, тортури і 10-річне ув’язнення. Попович дожила до проголошення незалежності України і перемоги Революції Гідності. Саме особисте знайомство з нею надихнуло режисера Тараса Химича зняти картину «Жива». Володіючи надприродними здібностями, Анна Попович змінила не тільки свою долю, але і долі тих, хто був з нею поряд. «Зробіть з мого життя щось цікаве, щоб це була не просто розповідь. Там повинна бути любов, драма, все!» – говорила режисерові сама героїня.

Зйомки фільму тривали три роки, знімали в Горганах – районі Карпат, де і відбувалися розказані Попович події, а також у сумнозвісній «в’язниці на Лонцького», нині Львівському національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів. У різний час тут розміщувалися каральні органи відразу трьох режимів: польського, радянського і німецького. Тільки в 1939-1941 рр. тут розстріляли близько тисячі ув’язнених.

«Жива» – досить масштабний проект. До роботи над картиною, зокрема до постановки численних бойових сцен, залучали військових консультантів і істориків, в кадрі – справжня техніка та зброя 1940-1950 рр. Для фільму була спеціально написана оригінальна звукова доріжка, а сама стрічка знята у форматі 4К – надвисокої чіткості. У акторський склад увійшли Ольга Комановська, Ростислав Держипільський, Юрій Хвостенко, Альбіна Сотникова.

Режисер фільму 40-річний Тарас Химич народився у Львові в сім’ї лікарів. Навчався у Львівській академії мистецтв, потім в Коледжі візуального мистецтва в Міннесоті (США). В Америці працював незалежним дизайнером, а після повернення в Україну почав знімати музичні кліпи, рекламні ролики та документальні картини.

У 2005 році Химич представив дебютну документальну стрічку «В рамках долі. Історія 1-ї української дивізії УНА 1943-1945», в якій мова йде про дивізію «Галичина». Після цього зняв ще ряд документальних картин про історію Галичини, Карпатської України, Української Галицької армії і УПА. «Жива» – повнометражний ігровий дебют Тараса Химича. У травні цього року робочу версію фільму представили в українському павільйоні Канського кінофестивалю.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру