У Варшаві впорядкували могили воїнів УНР

Дата: 06.11.2016
Автор:

Днями у польській столиці, на православному цвинтарі у варшавській дільниці Воля, активісти української громади спільно із представниками Посольства України, апарату військових аташе та військовослужбовцями ЗС України, які навчаються на курсах англійської мови в Академії військового мистецтва Республіки Польща, впорядкували могили воїнів УНР.

Українська громада Варшави і Посольство України у Польщі опікуються могилами воїнів української армії Симона Петлюри, які змушені були у 20-х роках ХХ століття оселитися в Польщі. На православному цвинтарі збереглося понад сто могил солдатів та офіцерів українського війська тих часів.

Упізнати українські військові поховання досить легко. На кожному козацькому хресті, наче елемент однострою, пов’язані жовто-сині стрічки. На деяких, замість імен, прізвищ, дат народження та смерті, лише надпис: невідомий козак УНР та дати 1917-1920 роки.

Серед поховань – не лише могили простих бійців імена та прізвища яких, на жаль, не збереглися. Але й місця останнього спочинку військової еліти українського війська періоду визвольних змагань, офіцерів та генералів армії УНР. Зокрема, кам’яний хрест генерала Марка Безручка, який відзначився під час історичних подій на початку польсько-радянської війни, відомих, як «диво над Віслою». Під його командуванням 6 січова дивізія Армії УНР, сформована із інтернованих українських військовослужбовців, під час битви за Варшаву, здійснила смертоносний фланговий удар військам Тухачевського, врятувавши польську столицю від загарбання радянськими військами.

– Наш обов’язок – зберегти пам’ять про співвітчизників, воїнів-українців, які боролись не лише за незалежність власної країни, але й допомагали іншим націям оборонятись від загарбників, – говорить старший групи українських слухачів Академії військового мистецтва Республіки Польща полковник Олег Ясінський. – Дізнавшись, що об’єднання етнічних українців та представники нашого посольства збираються провести таку акцію, ми долучилися до цієї ініціативи. Прибрали опале листя, поклали свіжі квіти та запалили свічки пам’яті.

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру