Більшість населення України переконана: державі потрібен «здоровий націоналізм»

Дата: 22.09.2016
Автор:

За роки незалежності в Україні помітна тенденція до зростання “проукраїнськості” – про це свідчать дані опитування фонду “Демократичні ініціативи” і КМІС.

За даними досліджень, у 1991 році 51% населення вважали, що головною мовою викладання в школі повинна бути українська (не погоджувалися з цим 27%), у 2016 році думку щодо української як головної мови викладання поділяють 69% (не згодні 13%).

Переконання, що “здоровий націоналізм нам необхідний” у 1991 році поділяли 48%, у 2016 -  61%. Соціологи також відзначають зростання впевненості у спроможності країни.

Опитування було проведене фондом “Демократичні ініціативи” разом з Київським міжнародним інститутом соціології у серпні 2016 року в усіх областях України, окрім окупованих територій. У результаті польового етапу було зібрано 2040 анкет. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Цитати про націоналізм

Микола Міхновський:
«Як не можна спинити річку, що, зламавши кригу навесні, бурхливо несеться до моря, так не можна спинити нації, що, прокинувшись до життя, ламає свої кайдани».

Дмитро Донцов

« Мало носити в серці Ідеал. Коли його не боронитиме запеклість фанатиків — цей ідеал перекреслить інша, чужа фанатична сила».
«Тільки воскреслий Дух давньо-князівського і лицарства козацького — незримих скрижалей Кобзаря на Україні, дасть їй силу зломити московську орду»

Євген Коновалець
« У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю».
« Настане час, і не словами будемо з’ясовувати суть невмирущої…»
Степан Бандера
« Ні на що не здадуться навіть найкращі нагоди й готовність допомогти, якщо сама нація не виборює й не кує своєї долі власною боротьбою».

Ярослав Стецько

« Провідна еліта нації, щоб мати право бути такою, повинна стати уособленням ідеалізму й героїзму. Вона перша ставить чоло небезпекам і остання відступає, здійснюючи своїм власним прикладом і соціальну справедливість».

Юрій Липа

« Зв’язок з минулим є підставою віри в будуччину і запорукою перемоги будівничих ідеалу національного».

Олена Теліга
« …Чим виший п’єдестал побудуємо для тих, що стали символом наших визвольних змагань, тим далі падатиме роз’яснююче світло від цього символу — тим ширші маси будуть бачити яскравий дороговказ для свого життя і для своєї боротьби».
« Не солодкі, нездійснювані обітниці, а суворе підпорядкування себе безсмертним і невмолимим вимогам нації — дозволить їй стати перед світом у весь свій потужний зріст!»
«Коли ми несемо ідею українського націоналізму, не сміє бути ні одного порожнього слова. Кожне гасло має вростати в нашу землю, а не засмічувати її порожньою лускою. Коли говоримо про національну спільноту, мусимо її відчувати».

Дмитро Мирон „Орлик”
« Від сили, вартості й творчої снаги провідної верстви залежить сила й розвиток нації й держави».
« Не Україна для нас, а ми для України!»

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру